Het gebeurt vast niet vaak dat je een ontdooid pak bladerdeeg in je koelkast hebt liggen. Mij gebeurde het wel. Je kunt met het deeg veel meer dan alleen appelflappen bakken. Gebruik het voor het ultieme leftovercooking gerecht, de hartige taart of maak kleine hapjes gebaseerd op je voorraad; zoete en hartige happen, zo makkelijk en zo lekker!
Kaasbroodje
- 1 plak bladerdeeg
- paar plakken kaas, plus wat geraspt
- zongedroogd tomaatje of andere extra vulling
- losgeklopt ei
Snij de plak bladerdeeg in tweeën, zodat je 2 gelijke rechthoeken krijgt. Leg één deel van het deeg op bakpapier. Smeer de randen in met ei. Leg in de lengte de kaas en overige vulling en zorg dat de randen iets vrij blijven. Maak in de andere deegplak inkepingen van ongeveer een cm, zodat je straks dat typische opengewerkte broodje krijgt. Dek hiermee de vulling af en druk de randen goed aan. Besmeer nog met wat ei en rasp kaas over het broodje.
Bak het broodje ongeveer 15 minuten op 210 graden, of tot deze mooi goudgeel ziet. Laat het broodje afkoelen om stevigheid te verkrijgen.
Perenflap
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 peer, geschild en in stukjes
- 1 el ricotta
- 1 kleine el abrikozenjam
- 1 tl amandelmeel
- vloeibare honing
- amandelschaafsel
Bak de flappen 15 minuten bij 210 graden. Laat afkoelen.

– Iedere oven werkt anders. Heb je een super oven, die snel en heet is, verlaag dan de temperatuur of baktijd. Houd het gerecht in ieder geval goed in de gaten. Liever nog iets langer bruin bakken, dan een verbrande hap!
2 gedachtes over “Bladerdeeg over? Bak een perenflap of kaasbroodje”