Kaassoufflé met frisse peterseliesalade

Het doet me denken aan de zaterdagen waarop we vroeger als kids altijd brood aten voor het avondmaal. Soms maakte ons mam dan een kaassoufflé. En negen van de tien keer, althans in mijn herinnering, stond ze te vloeken dat het mislukte en de soufflé zo snel inzakte.

In navolging van de Thaise tomatensoep uit de delicous. agenda 2012 heb ik vandaag het tweede recept gemaakt. En het was weer heerlijk! Zeker met het kruid als tegenhanger van de volle knoflookkaas smaak.
Deze kaassoufflé heb ik met een homemade brood met pompoenpitten gegeten, waardoor het een goed vullende maaltijd is in plaats van een voorgerecht.

Kaassoufflé met frisse peterselieKaassoufflé
voorgerecht voor 4 personen

  • 50 g ongezouten boter, plus wat gesmolten boter om in te vetten
  • 50 g bloem
  • 300 ml warme melk
  • 100 g boursin met knoflook en kruiden, fijngemaakt
  • snufje cayennepeper
  • 1 flinke bos bladpeterselie, blaadjes losgehaald, waarvan 1 el fijngehakt
  • 4 grote eieren (elke 70 g, gesplitst)
  • kokendheet water
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl dijonmosterd
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el citroensap

Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Vet 4 soufflé- of ramequinbakjes van 300 ml in met gesmolten boter.
Laat 50 g boter smelten in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer de binding gedurende 2 minuten. Klop geleidelijk de warme melk erdoor en laat de saus 2 min. zachtjes koken tot de saus enigszins bindt. Voeg de kaas, cayennepeper, fijn gesneden peterselie en wat zout toe. Neem de pan van het vuur en roer tot de kaas gesmolten is. Klop de eierdooiers er één voor één door, blijf tussendoor goed kloppen.

Klop in een schone kom de eiwitten (met een elektrische mixer) tot stijve pieken. Vouw een derde van het eiwitschuim met een metalen lepel geleidelijk door het kaasmengsel. Vouw de rest van het eiwitschuim er ook door. Vul de soufflé-bakjes voor driekwart met dit mengsel en zet ze in een braadslee. Schenk hierin tot halverwege de hoogte van de vormpjes kokendheet water. Bak de soufflés 20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.
Klop intussen de olie, mosterd en citroenrasp en -sap tot een dressing en meng door het peterselieblad.
Neem de bakjes uit de braadslee, zet op borden en serveer ze direct met de frisse peterseliesalade.

Bereiden: 25 minuten / oven 20 minuten

Wijntip: Frisse volle witte wijn: pinot grigio of orvieto uit Italië, pinot blanc uit de Elzas.

Bron: delicious. 2012 agenda

Mijn tips
– Zet eerst alle ingrediënten, gesneden en verwarmd klaar en zet dan pas de oven aan.
– Je kan de melk verwarmen in een pannetje of 1 minuut in de magnetron.
– Bij het maken van de saus heb je waarschijnlijk meer melk nodig, het bindt nogal snel. De saus is goed als deze de dikte heeft van een bechamelsaus.
– In plaats van een braadslee kan je een (diepe) ovenschaal gebruiken.
– Ik gebruikte de helft van de ingrediënten en kon er drie bakjes mee vullen.
– Heb je peterselie over die niet aangemaakt is met de dressing, vries ‘m in!
– In dit gerecht kan je ieder restje kaas wat in je koelkast ligt verwerken. Een goed leftovercooking recept!

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Eenpansgerecht – Marokkaanse eieren in paprikasaus | Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: