Brabants worstenbrood uit Delft

Vandaag is mijn eerste keer! Dat is op zich niet bijzonder als je van afwisseling houdt. Maar ik ben blij dat ik het eindelijk een keer geprobeerd heb, want deze lekkernij staat al een tijdje op m’n verlanglijstje. En laatst is het me bijna gelukt, maar een belangrijk ingrediënt bleef achter in een Brabantse koelkast. Daar ging mijn idee om de typisch Brabantse traditie te verzorgen. Na de mis op kerstavond/nacht is het namelijk een goed gebruik om dit lekkere hapje op tafel te zetten. Brabantse worstenbroodjes

Dit weekend belande het overheerlijke (gekruid) gehakt van slagerij Le Jeune uit Tilburg in mijn Delftse koeling. Vandaag maakte ik Brabants worstenbrood in Delft.

Brooddeeg
voor 4 worstenbroodjes

  • 160 g bloem
  • 3 à 4 g gedroogde gist
  • 7 g suiker
  • flinke wat zout
  • 125 g lauwwarm water
Worst
  • 150 g gehakt
  • 1/2 ei (andere helft gebruiken om broodjes in te smeren)
  • paneermeel
  • kruiden (peper, zout, foelie, komijn of wat je maar lekker vindt!)
Los de suiker en gist op in het warme water. Meng de bloem en zout, maak een kuiltje in het midden en giet hier het watermengsel in. Mix alles tot een samenhangend deeg en kneed het ongeveer 10 minuten door het steeds te vouwen en uit te trekken/duwen. Vorm het tot een bal en maak er drie snedes is. Dit helpt bij het rijzen. Leg de bal in een kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur op een warme plek rijzen, of tot het verdubbeld is.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven op 220 graden.
Meng het gehakt met een beetje ei en de kruiden. Voeg paneermeel toe tot het stevig is. Verdeel het deeg en het gehakt in gelijke balletjes. Rol elk stukje deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Vorm van de gehaktbal een worst en leg deze op het deeg. Sluit het deeg rondom en leg het worstenbroodje met de naad naar beneden op de bakplaat. Je kan natuurlijk ook ronde broodjes maken, met een balletje gehakt i.p.v. een worstje.
En ‘last but not least’, smeer je de broodjes in met ei. Dit geeft dat mooie glanzende bruine uiterlijk van het worstenbrood. Bak de broodjes 15 à 20 minuten, totdat ze mooi bruin zijn.
Worstenbroodjes
Tip
– Een goede warme plek om je deeg te laten rijzen vind je bijvoorbeeld boven je verwarming. Je kan er ook voor kiezen om het op een heel lage temperatuur in je oven te laten rijzen.
– Strooi wat paneermeel op het vlees voordat je het deeg dichtvouwt. Dit absorbeert het vocht wat nog uit het vlees komt tijdens het bakken.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s