Thaise tomatensoep met geroosterde tomaten en kokosmelk

Eerder deze week riep ik via Twitter al iets over de volle intense smaak van geroosterde tomaat. Dit is het recept van de kleurrijke, romige en volle Thaise tomatensoep die ik ermee maakte.

Thaise tomatensoep

Afgelopen jaar heeft de Sint me een delicious. 2012 agenda cadeau gegeven. Om de twee weken, staat er een recept in. Het is mijn voornemen om deze recepten zoveel mogelijk te gaan maken. Het recept wat tussen week 1 en 2 gepubliceerd is (Thaise tomatensoep), deel ik graag met @ the end mijn tips.

Thaise tomatensoep
(4 personen)

  • 5 rijpe tomaten (750 g), in vieren
  • 1 ui, in kwarten
  • 1 el olijfolie, plus wat extra om te besprenkelen
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1/2 rode Spaanse peper, zaadjes verwijderen en fijngesneden, plus 1/4 in dunne ringen als garnering
  • 1 bosje koriander, blaadjes losgemaakt, steeltjes fijngesneden
  • 125 ml tomatensap
  • 270 ml kokosmelk
  • 1 el geraspte palmsuiker of bruine suiker
  • 2 el Thaise vissaus
  • gebakken uitjes, als garnering

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schik de partjes tomaat en ui op een met bakpapier beklede braadslee, besprenkel met wat olie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze 30 minuten of tot ze beginnen te verschrompelen.

Verhit de olie in een (steel)pan op matig vuur. Schep hierin de knoflook, gember, Spaanse peper en koriandersteeltjes 2-3 min. om. Voeg het tomatensap en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de geroosterde tomaten en ui met de jus uit de braadslee toe, plus de suiker, vissaus en korianderblad (houd een paar apart als garnering). Strooi er wat zout en peper over en laat de soep 10 min. trekken op laag vuur.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer (of pureer hem in gedeelten in een keukenmachine). Laat even doorwarmen op laag vuur. Schep de soep in kommen en garneer met peperringen, korianderblad en gebakken uitjes.

Bereidingstijd 20 min / oventijd 30 min

Bron: delicious. 2012 agenda

Tips
– Op 200 graden duurt het met mijn oven veel langer dan 30 min voor de tomaten gaar zijn. Volgende keer verhoog ik de temperatuur naar 250 graden.
– In plaats van een braadslee kan je ook een bakplaat of ovenschaal gebruiken.
– Heb je gemberwortel over, vries deze dan in. Zo heb je altijd ‘verse’ gember in huis. Bevroren gember is overigens makkelijker te raspen dan verse.
Kokosmelk koop je vaak in 200 ml verpakking. Dit is ook een prima hoeveelheid voor deze soep.
– Mijn versie van deze soep werd heel erg dik. Voeg extra tomatensap toe om ‘m desgewenst te verdunnen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

3 reacties

  1. Oud nieuws is meest populair | Leftovercooking
  2. Thaise rundvleescurry met aubergine « Leftovercooking
  3. Kaassoufflé met frisse peterseliesalade « Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: