Een kliekje tajine van twee dagen geleden schreeuwt me toe vanuit de koelkast: ‘Doe iets met me! Vries me in, warm me op, doe iets!’ Ok, ok, ik bedenk wel iets…
Goed, tot zo ver het pratende eten.
Dit keer komt de inspiratie van tweeps die vragen wat te doen met restjes stamppot:
– Boerenkool kan je goed invriezen #vorsterover of opbakken en op brood met spek #lunch
– Gembersiroop erdoor en gratineren in de oven/grill met geitenkaas #hutspot
Een zoetje doet het vaak perfect bij zuurkool en ook tomaat combineert goed. Het kliekje Marokkaanse rundvleestajine met zoete aardappel en tomaat gaat de oven in met Hollandse zuurkool stamppot. Onze maaglobjes klappen in hun handjes!
Gegratineerde zuurkoolschotel met gekruid rundvlees.
- kliekje stoofvlees
- aardappels (2 soorten over van kerst en een stamppot)
- melk (over van broodpudding van oliebollen)
- zuurkool
- paneermeel
- (room)boter
Schil de aardappels, verdeel in gelijke stukken en kook ze in water met een snuf zout ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet er een afgedekte ovenschaal met het vlees in. Zo warmt dit vast op. Houd het wel in de gaten!
Giet de aardappels af en stamp de aardappels tot puree met melk/boter en breng op smaak met peper en zout.
Haal de schaal met vlees uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Verdeel de zuurkool over het vlees en eindig met de aardappelpuree. Bestrooi de ovenschotel met paneermeel en verdeel er blokjes boter over. Dit zorgt voor een krokant bruin korstje op je gerecht. Bak de schotel 15 minuten in de oven. Controleer of het warm is door er een paar seconden een vork in te prikken en hieraan te voelen. Je kan natuurlijk ook een thermometer gebruiken.
Eet smakelijk!
Tip: Heb je geen paneermeel in huis? Verkruimel dan een beschuit of oud brood over de schotel.