Marokkaanse rundvleestajine met zoete aardappelen

Zin in stoofvlees? Maak eens een tajine.

Marokkaanse rundvleestajine met zoete aardappelen en tomaat
(3 a 4 personen)

Rundvleestajine met zoete aardappel en tomaat
  • 500 g riblappen of sukadelappen
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/4 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl kurkuma (geelwortel)
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 el gehakte peterselie, vers of uit de vriezer
  • 1 el gehakte korianderblaadjes, vers of uit de vriezer
  • 2 tomaten
  • 1 grote oranje zoete aardappel (ongeveer 350 g)

Snijd het vlees in blokken van 2,5 cm. Verhit de helft van de olie en bak het vlees op hoog vuur bruin. Voeg indien nodig meer olie toe. Schep het vlees uit de pan en zet apart.
Voeg de rest van de olie toe en bak de ui 10 min. op laag vuur zacht. Maak ondertussen een kruidenmengsel van de cayennepeper, komijn, kurkuma, gember en paprikapoeder. Voeg dit toe aan de zachte uien en bak enkele seconden. Voeg vervolgens 1/2 tl zout toe en flink versgemalen peper. Doe het vlees weer in de pan. Voeg de peterselie, koriander en 150 ml water toe. Dek de pan af en laat alles op laag vuur 1,5 uur stoven tot het vlees bijna zacht is.

Snijd de tomaten (eventueel ontveld) in plakken. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukken van 2 cm en zet tot gebruik in koud water om verkleuring te voorkomen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe het vlees en de saus in een ovenschaal (de onderkant van een tajine is ideaal). Verdeel de aardappels over het vlees, gevolgd door de plakken tomaat. Dek de schaal af met aluminiumfolie (of de bovenkant van de tajine) en zet hem 40 min in de oven. Verwijder de folie, zet de oven op 220 graden en zet de schaal boven in de oven. Bak de tajine tot de tomaten en aardappelen bruine vlekjes beginnen te krijgen en zacht zijn. Serveer het gerecht rechtstreeks uit de schaal met (Turks) brood.

maatjesTip: je kan een theelepel gebruiken voor het afmeten van de kruiden, maar er zijn ook allerlei handige tools in de handel die het meetwerk makkelijker maken. Uit de losse pols kan natuurlijk altijd, mits je je eigen pols vertrouwd…

Advertenties
Een reactie plaatsen

2 reacties

  1. Paarse bataat met kikkerwten | Leftovercooking
  2. Marokko ontmoet Holland in de oven « Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: