Hollandaise saus met de magnetron?!

Laatst had ik een variant op de Hollandaise saus, die faliekant mislukte. Nou ja, de saus smaakte vooral heel zuur en daar hielp de ghee (geklaarde boter) niet bij. Volgende keer serveer ik weer mijn oude vertrouwde magnetron versie van botersaus. Alhoewel ik geen voorstander ben van koken met de magnetron, is deze makkelijke saus een uitzondering. ‘Ons mam’ maakte ‘m vroeger altijd bij de vis met worteltjes en bij de asperges. Alleen laten wij de azijn altijd achterwegen.

Botersaus

Lichtzure botersaus uit de magnetron
(voor ongeveer 2 dl)

  • 1dl water
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 1 el strooibaar bindmiddel
  • 2 eierdooiers
  • 75 – 100 g boter in blokjes
  • azijn of citroensap
  • witte peper

Allereerst het water met het bouillonpoeder aan de kook brengen (onafgedekt, 1-1,5 minuut, ca. 650 Watt). Het bindmiddel erin strooien, goed roeren met een garde en de saus laten binden door deze terug te zetten in de magnetron (onafgedekt, ca. 1 minuut op ca. 650 Watt). Na 30 seconden nogmaals roeren.
Vervolgens de eierdooiers erdoor kloppen, saus terugzetten in de magnetron op ca. 650 Watt. Na 10 seconden weer kloppen. Herhaal dit tot de eierdooiers binden.

Haal de saus uit de magnetron en klop er beetje bij beetje de blokjes boter door. Breng de saus op smaak met azijn of citroensap en witte peper.

Tip: de overgebleven eiwitten kan je verwerken tot schuimkoekjes of brosse sneeuwballen. Je kan ze natuurlijk ook bakken, lekker op je boterham bij de lunch met tomaat en komkommer.

Bron: Brother Magnetron kookboek

Een gedachte over “Hollandaise saus met de magnetron?!

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s