Andijviestamppot met Elandworstkruim – IKEA Food Challenge

Wie bedenkt het nieuwe gerecht voor in het restaurant van IKEA? Misschien ben jij dat wel? Iedereen kan namelijk meedoen aan deze wedstrijd. Ik doe graag mee aan deze uitdaging. In het kader van leftovercooking, hoef ik niet lang na te denken welke van de 12 ingrediënten ik ga gebruiken. In mijn koelkast ligt nog een aangebroken verpakking van de elandworst – VILT KORV – die ik in ga zetten bij het avondeten.

De gedroogde en gerookte elandworst hebben we in huis gehaald om te snacken, zo op het plankje bij de borrelhap.
Een dergelijke worst kun je ook krokant uitbakken. Je kunt deze versie dan inzetten als bijvoorbeeld vervanger van uitgebakken spekjes in salades, soepen en stamppotten. Ik ga voor de laatste optie en maak bij de andijviestamppot een kruim of crumble van IKEA’s elandworst.

Het recept staat hieronder en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Laat je een reactie achter? Je kunt mijn Leftovercooking avonturen ook volgen via Facebook, Twitter of Instagram.

Andijviestamppot met Elandworst crumAndijviestamppot met kruim van elandworst

hoofdgerecht (2-3 personen)

  • 600 g kruimige aardappels, geschild
  • 250 g andijvie, fijn gesneden
  • (room)boter
  • melk
  • nootmuskaat
  • 1/2 gedroogde elandworst (vilt korv, te koop bij IKEA)
  • 1 snee (oud) brood, in stukjes
  • runderfond
  • bloem om te binden

Schil de aardappelen en kook ze in ruim water in 20 minuten gaar met een snuf zout.

Snijd intussen de worst in dunne plakjes. Vergeet niet het velletje van de worst te verwijderen. Bak in een koekenpan de worst uit op laag vuur tot deze knapperig is. Haal de worst uit het bakvet (bewaar dit in de pan) en verkruimel deze met het brood in de keukenmachine. Doe de kruim terug in de pan met het vet van de elandworst en bak nog kort zodat ook het brood gebakken wordt.

Verwarm de melk met een klontje boter en stamp dit samen met de aardappelen tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en versgemalen nootmuskaat en peper. Meng er de gewassen en gesneden andijvie door.

Maak een jus in de pan waar je de elandworst in gebakken hebt met wat extra boter en de runderfond. Bind het geheel ligt met wat bloem tot de jus de gewenste dikte heeft.
Serveer de andijviestamppot direct met de elandworst kruim en een lepeltje jus.

Eet smakelijk!

Advertenties
Een reactie plaatsen

2 reacties

  1. Bedankt voor al jullie positieve reacties! #IKEAfoodchallenge | Leftovercooking
  2. Soep met pannenkoeken en elandworst | Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: