Een visburger! Het ideale compromis voor een vleeseter die van burgers houdt en voor iemand die bewust varieert en vezels belangrijk vindt. Drink er een glas fruitige rosé bij en het compromis is compleet.
Visburgers met linzendip en komkommeryoghurt
hoofd- of lunchgerecht (4 personen)
- 475 g stevige witvisfilet zonder vel en graten, grof gesneden
- 2 eiwitten
- 1-2 tl harissa
- 1/2 bosje koriander, stelen en blaadjes gehakt
- olijfolie
- 4 grote volkorenbroodjes
- gemengde sla
Marokkaanse linzendip
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el olijfolie + extra voor het bestrijken
- 1 tl gemalen komijnzaad (djinten)
- 1 tl gemalen korianderzaad (ketumbar)
- snufje gemalen venkelzaad
- 400 g bruine linzen (blik), afgespoeld, uitgelekt
- 1 tl bruine basterdsuiker
komkommeryoghurt
- 1 kleine of 1/2 grote komkommer, grof geraspt
- 180 g magere yoghurt
- sap van 1 citroen of limoen
- 1/4 bosje munt, blaadjes geplukt en fijngehakt
Zet de vis en eiwitten 15 min. in de vriezer. Pureer de vis en harissa glad in een keukenmachine. Voeg de eiwitten, zout en peper naar smaak en de verse koriander toe en meng door elkaar. Verdeel het mengsel in 8 kleine burgers en bestrijk ze licht met olie.
Bak voor de dip de knoflook 1-2 min. in een andere pan in de olie op middelhoog vuur. Roer de specerijen erdoor en voeg de linzen, suiker en 60 ml water toe. Laat 5-8 min. zachtjes koken tot de saus dik en ingekookt is. Laat licht afkoelen en pureer glad in de keukenmachine, voeg indien nodig een beetje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
Knijp voor de komkommeryoghurt het overtollige vocht uit de geraspte komkommer. Roer door de yoghurt met het citroensap en de munt.
Bak de burgers in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur 3 min. aan elke kant, of tot de burgers gaar en goudbruin zijn en stevig aanvoelen als je erop drukt.
Snij de broodjes open en beleg royaal met de linzendip, gemengde sla, komkommeryoghurt en visburgers.
Bron: delicious. magazine september 2012