Met de behoefte aan gezondheid en groenten, ga ik op zoek naar een tomatensalade. Waar ik normaal het gemak van Google op zoek, heb ik nu weer eens een heus boek ter hand genomen. Zo uit mijn hoofd, weet ik dat er feta, olijven, tomaten en munt aanwezig zijn in mijn koelkast.
Nu pas merk ik hoe lang ik het boek niet open gehad heb. Bijna meteen stuit ik op een vergeten favoriet, de Turkse herdersalade. Simpel en snel, dat is precies wat ik zoek. Ik heb ook nog bijna alles in huis, dus dat wordt smikkelen. En om mijn verkoudheid een boost te geven, gooi ik er een gesnipperd jalapeño pepertje doorheen, bij gebrek aan peperoni.
Dit is een salade die het goed doet bij een barbecue met wat Turks brood erbij.
Turkse herdersalade
bijgerecht voor 4 personen
- 500 g rijpe, stevige tomaten
- 1 komkommer
- 2 rode (of witte) uien
- 4 peperoni uit een pot (middelscherp of mild)
- 200 g schapenkaas (feta)
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 bosje munt en 1/4 bosje peterselie
- 4 el citroensap
- zout, witte peper uit de molen
- 6 el olijfolie
- 2 el zwarte olijven
- citroenpartjes ter decoratie
De komkommer eventueel ontdoen van zaadjes en deze, net als de tomaten in blokjes van 1 cm snijden. De uien pellen, in vieren snijden en de kwarten in dunne reepjes snijden.
De peperoni in niet te dunnen ringen snijden, de feta kort grof raspen. De knoflook hakken of persen. Het blad van de tuinkruiden fijnhakken.
Meng het citroensap met zout, peper en knoflook. Klop de olijfolie erdoor. Doe alle ingrediënten, behalve de olijven, in een kom en schep de saus erover. Meng het licht, zodat de kaas niet verder uit elkaar valt. Verdeel de olijven over de salade en garneer hem met de partjes citroen.
Extra info
Bereiden: 15 minuten
Lekker met Turks of Marokkaans brood
Calorieën per portie: 385
Mijn tip
Vind je rauwe ui te scherp? Maak dan gebruik van de garende werking van citroensap. Laat de gesnipperde ui in de citroensap gedurende een half uurtje ‘garen’. Hierdoor wordt de ui milder. Daarna klop je de dressing van.
Bron
Oriëntal Basics – Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut