Calzone als leftovercooking gerecht

Traditioneel was de calzone geliefd onder Italiaanse boeren die half gebakken calzone meenamen als lunch. De vulling, samengesteld uit de maaltijd van de avond daarvoor, bleef verser omdat het werd afgesloten door het deeg. Tijdens de lunch werd de calzone gebakken op een open vuur en gegeten met wijn erbij.

Basisrecept pizzadeeg
(voor 1 pizza 30-40 cm)

  • 1 tl gedroogde instantgist
  • 2 tl olijfolie
  • 160 g bloem, gezeefd
  • 100 ml lauw water
  • 1 tl zout

Doe de gist met het lauwe water in een kleine kom en klop door elkaar. Klop er geleidelijk de olijfolie door en laat 10 minuten op een warme plaats staan, of tot het mengsel begint te bubbelen.

Doe de bloem en 1 tl zout in een grote kom, voeg het gistmengsel toe, schep door elkaar en kneed 10 à 15 min. met de hand tot een glad en elastisch deeg ontstaat.

Bestrijk de binnenkant van een grote kom met olie. Rol het deeg rond in de kom om het met een laagje olie te bedekken. Leg het deeg in de kom, dek luchtig af met een schone theedoek en laat op een tochtvrije plaats 1-1,5 uur staan tot het is verdubbeld in volume. Duw het deeg stevig naar beneden om de lucht eruit te slaan. (In dit stadium kan het deeg worden afgedekt met plasticfolie en een nacht in de koelkast worden bewaard of worden ingevroren. Laat het deeg voor gebruik weer op kamertemperatuur komen.) Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier, dek af en laat 15 min. op een tochtvrije plaats staan, of tot het weer tot 1,5 keer het volume is gerezen. Het deeg is nu klaar voor gebruik.

Bereiden 30 minuten / rusten-rijzen 2 uur.

Bron: delicious. januari 2009

Mijn tippizza calzone bolognese
Ik maakte een overheerlijke calzone bolognese op basis van dit recept. Vooral de zelfgemaakte tomatensaus voor 2 personen van 1/2 ui, 1 olijfolie, 3 zongedroogde tomaatjes op olie, 1 el gekruide olie van de zongedroogde tomaatjes, half blik tomatenblokjes, een scheut rode wijn, 1 tl balsamicoazijn, 1/4 tl Provençaalse kruiden, tl suiker, 1 tl gedroogde basilicum is om je vingers bij af te likken. Of smeer het op een stukje brood en bestrooi met grana padano.

Advertenties
Een reactie plaatsen

4 reacties

  1. Artisjok en druiven in je pizza | Leftovercooking
  2. Waar gebruik jij basilicum voor? « Leftovercooking
  3. Tomatensaus om je vingers bij af te likken « Leftovercooking
  4. Dit ga je vaker maken – Mini gehaktbrood « Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: