Bijna iedereen houdt van kliekjes! Sommige eten zelfs de rest van dit jaar kliekjes (@EAdeRuig) of zien door de kliekjes het gerecht niet meer (@leannespoor). De één bakt zijn kliekje op, de ander eet koude kliekjes of verwarmd ze in de magnetron of oven. Hoe heb jij je kliekjes het liefst?
Een deel van ons eten verdwijnt in de prullenbak en daarom hebben ze in Zweden een duurzame oplossing: Datingsite voor kliekjes. In Nederland gooien we zo’n 12% van het gekochte voedsel weg. Ongeveer eenderde daarvan is afval: klokhuizen, botjes, kaaskorsten en schillen bijvoorbeeld. (bron: etenisomopteeten.nl)
Omdat het kan en het té makkelijk is, gooi ik mijn bakje met kliekje in de magnetron. Vork uit de bak grijpen en aanvallen maar, lunchtijd!
Gnocchi met courgette en ricotta
- gnocchi (halve verpakking)
- 1 cougette, in blokjes
- halve ui, gesnipperd (nog in de koelkast, in vershoudfolie)
- halve bak ricotta (over van een Indiaas hapje bij naanbrood en gnocchi met chorizo)
- sap van een halve limoen (over van een cocktail, caipirinha)
- peterselie
- olie en/of boter om te bakken
Zet een pan met water op en breng aan de kook. Snijdt de ui, courgette en peterselie. Verhit olie in een pan en bak de ui en courgette op matig vuur. Vermeng de peterselie en limoensap met de ricotta. Breng op smaak met zout en peper. Kook de gnocchi, giet af en voeg toe aan de courgette. Schep er het ricottamengsel door. Schep in borden en serveer desgewenst met wat geraspte kaas, bijvoorbeeld grana padano.
Ook lekker met een moot zalm. Bestrooi de zalm met peper en zout, besprenkel met olie en gaar 15-20 minuten op 180 graden in de oven.