Zin in stamppot!

Je hebt het vast ook wel eens, een ontzettende zin in stamppot. Vandaag heb ik zo’n dag. Het mooie van stamppot is dat je er eigenlijk alles wel door kan gooien. Een perfect gerecht om je leftovers weg te werken. Zo heb ik nog een paar appels liggen die hun beste tijd gehad hebben. In de koelkast liggen spekblokjes. Aardappels erbij shoppen en de hete bliksem ingrediënten zijn in huis.

Zelf voeg ik toch nog wat extra groente toe. Denk hierbij aan zuurkool, witlof, bietjes of spruitjes. De combinatie van de zoetzure appel met het zoute spek is heerlijk. Ik denk dat ik er ook nog wat tijm aan toe voeg.

Basis recept stamppot voor 4 personenaardappelen

– 750 g – 1 kg kruimige aardappels
– 50 g boter en/of 150 ml melk
– zout en peper
– groente en vlees

Schil de aardappels en verdeel in gelijke stukken. Was de aardappels en breng ze in ruim water aan de kook. Kook ze in 20 minuten gaar. De aardappels zijn gaar wanneer je er met een vork makkelijk in prikt en ze zacht zijn. Giet de aardappels af. Stamp ze met een aardappelstamper, pureeknijper of passe-vite (roerzeef). Maak smeuïg met boter of los de boter op in warme melk en voeg dit toe aan de aardappelstamp. Breng op smaak met peper en zout.

Vermeng de aardappelstamp met de groente en uitgebakken spekjes.

Stamppot van vandaag:

  • aardappelen, geschild
  • spruitjes, schoongemaakt en in gekruist
  • appels, geschild en in stukken
  • spekblokjes, uitgebakken
  • tijm, gedroogd
  • roomboter
  • peper en zout, vers gemalen
Aardappels koken en na 15 minuten de appel toevoegen. Spruitjes stomen, spekjes uitbakken. Afgegoten (aard)appels stampen en vermengen met gare spruitjes, spekjes (en bakvet van de spekjes!), tijm en boter. Op smaak brengen met peper en zout.

Een gedachte over “Zin in stamppot!

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s