Ja hoor, ik maak weer eens een recept wat maar één deel van het ei bevat: Hollandaise saus. Dus ik heb eiwitten over. Dat wordt snoepen, want het is zo ontzettend makkelijk om daar schuimpjes van te maken.
Basis recept schuim / meringue
- 3 eiwitten (op kamertemperatuur)
- 175 g witte basterd suiker
Koffie schuimpjes
- 3 eiwitten
- 175 g witte basterd suiker
- oploskoffie – bijvoorbeeld nescafé espresso
Verder nodig: oven, mixer, brandschone- vetvrije- en droge mengkom, spuitzak, bakpapier
Verwarm de oven voor op 100 a 120 graden. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier.
Klop de eiwitten in een schone kom stijf, tot er pieken ontstaan. Voeg beetje bij beetje de suiker toe tot alles goed gemengd is en een stevigere massa ontstaat.
Voeg hierna de oploskoffie toe.
Spatel het mengsel in een spuitzak en maak naar wens vormpjes. Je kan er ook voor kiezen om één grote meringue te maken. Deze kan je als een soort taartbodem gebruiken.
Bak het schuim 1 uur of langer. Het schuim is goed wanneer het makkelijk loslaat van het bakpapier; de onderkant is droog en de buitenkant plakt niet meer. Laat afkoelen in de oven.
De schuimpjes zijn heerlijk om zo te snoepen, bij de koffie of serveer ze bij een dessert.
Tips
– Om een bruinere kleur te krijgen, gebruik je bruine basterd suiker.
– In plaats van koffie, kan je ook cacao toevoegen voor chocolade schuimpjes.
– De schuimpjes kan je ook versieren. Als ze droog en afgekoeld zijn, dip je ze in gesmolten chocolade.
Een gedachte over “Koffie schuimpjes”