Onlangs stelde iemand mij de vraag: ‘hoe kom je toch altijd aan die bijzondere restjes?’ Het antwoord is simpel, bijzondere recepten ten uitvoering brengen. Daar ligt dan vaak een product aan te grondslag dat mij eerst uitgebreid aan heeft liggen staren bij een groente kraam of me heeft verleid in een delicatesse zaak.
Een andere reden kan zijn dat ik, zoals afgelopen dinsdag, voor een compleet hockeyteam happen verzorg voorafgaand aan een Sinterklaas dobbelavond. Rekening houdend met vegetariërs, vleesetende mannen, makkelijke buffethap en een budget, kom ik al snel uit bij hartige taarten en brood met smeersels. De drie taarten die op tafel komen zijn:
- Kruidige pompoentaart met pecannoten – seizoengroenten pompoen
- Uienquich met geitenkaas en tijm – budget koken
- Tomatentaart met chorizo – voor de vleeseters
Na bereiding van de taarten, heb ik nog een klein beetje zachte geitenkaas over. Dit kan ik natuurlijk gewoon op mijn brood smeren. Maar ik vind het dan een uitdaging om met dit product een leftovercooking actie uit te halen. Ik denk gelijk aan een dip! Ik trek mijn koel-en keukenkast open draai het volgende in elkaar:
Geitenkaasdip met walnoten
- 50 g zachte geitenkaas
- flinke scheut (volle) yoghurt, 100 a 150 ml
- gedroogde basilicum
- een paar vers gekraakte walnoten
- extra vierge olijfolie
Meng in een kom de geitenkaas met yoghurt en basilicum. Hak de walnoten en ontdoe ze van het vlies door ze in een theedoek te wrijven en uit te schudden in een zeef. Voeg de walnoten aan het yoghurtmengsel toe en breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Een heerlijk frisse spread voor op brood.
De inkoop is redelijk goed gegaan en er is niet heel veel leftover, behalve heel wat brood. Maar dat verdelen we onder de dames na een zoete afsluiter met strooigoed en een chocoladeletter brownie.
2 gedachtes over “Hartige taarten feest en geitenkaasdip met walnoten”