Tarte Tatin van appel en peer

Een weekmenu met fruit is een manier om je fruitmand leeg te eten. Een goed inkoopbeleid is waarschijnlijk een betere manier om te voorkomen dat je met je fruit blijft zitten. Maar toch, het overkomt mij ook, dat de appels en peren in de schaal blijven liggen.

Tarte Tatin van appel en peerEen klassieker om dit fruit in te verwerken is de Tarte Tatin. De originele omgekeerde taart wordt met appel gemaakt. De variant met peer is inmiddels ook weids bekend. Ik heb beide fruitsoorten in de taart verwerkt en dat was verrukkelijk!

Het maken van dit gebak of nagerecht is vrij eenvoudig. Het enig cruciale punt is de karamel. Soms wordt er wat spastisch gedaan over de moeilijkheidsgraad van het maken van karamel. Zo lang je geduld opbrengt, je aandacht erbij houdt en bij het vuur blijft, valt dit allemaal wel mee. Best haalbaar lijkt mij 🙂

Enige jaren geleden heb ik tijdens een kookvakantie in Frankrijk dit recept voor de Tarte Tartin met een sabayon gemaakt. Ik deel het taart recept graag met jullie.

Tarte Tatin met appel en peer

gebak of nagerecht (1 taart  à 8-10 personen)

  • 3 appels
  • 3 peren
  • 1 citroen, geperst
  • 220 gr. bloem
  • 1 ei
  • 140 gr. koude boter in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels suiker
  • snuf zout
  • Karamel: 50 gr. boter, 100 gr. suiker

Maak eerst het deeg voor de taartbodem.
Doe bloem, ei, koude klontjes boter, zout en suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg. Wikkel dit in de aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast. Schil intussen de appels en peren en verwijder het klokhuis, snij ze in 4 stukken en smeer deze in met citroensap tegen verkleuren.

Vervolgens ga je met de Karamel aan de gang. Houdt je aandacht erbij!

boter en suiker maakt karamelLeg de boter op de bodem van een steelpan met dikke bodem. Giet hierover de suiker. Zet nu een zacht vuur onder de pan. De boter smelt en vermengt zich met de suiker. ROER NIET!!, maar schud even zachtjes met de pan opdat de suiker de boter opneemt. Draai het vuur nu 3/4 hoog en wacht tot de karamel bruin is. Nog steeds niet roeren! Giet deze in een dichte bakvorm (dus geen springvorm). Leg de appelparten dakpansgewijs met de bolle kant schuin naar beneden op de karamel. Vul de vorm goed op. Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm. Leg de lap over de appels. Druk de randen naar beneden tussen de appels en de wand. Bak de taart gaar en bruin in 45 min. op 200°C. Keer hem om zodra hij uit de oven komt en laat afkoelen. Warm hem voor het serveren nog even 2 minuten op in de magnetron.

Mijn tips
– Ik had geen citroensap in huis en heb hier geen alternatief voor gebruikt. Als je het fruit direct verwerkt, valt de verkleuring reuze mee. Wel kan ik me voorstellen dat het sap een frisse smaak toe kan voegen aan de taart.
– Het deeg voor de bodem heb ik in de keukenmachine met deeghaken gemengd. In eerste instantie leek het erop dat deze methode niet ging werken, maar met veel geduld komt goed. Dus laat het apparaat gewoon draaien en intussen maak je je fruit schoon.
Ik meen me te herinneren dat we tijden de workshop een keukenmachine met mesjes gebruikten. Dat kan dus ook.

Een gedachte over “Tarte Tatin van appel en peer

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s