Kip-knoflook tajine met kerrie, saffraan en abrikozen

Sinds enkele dagen staat er een joekel van een pot abrikozenjam in de koelkast. Prima beleg voor op je boterham, beschuitje, cracker of plakje cake. Maar bij de gedachte aan abrikozen en een avondmaal schoot mij direct een overheerlijk hoofdgerecht te binnen. Een vleesgerecht met los budget vlees.

Dit recept heb ik jaren geleden tijdens een kookworkshop met een vrijgezellenfeestje mogen proeven. Ik was nooit zo van vlees met botjes. De kennismaking met dit gerecht heeft mijn mening daarover voorgoed veranderd. Het kan zo mals zijn dat het van het bot valt, en dan weet je dat het goed is. Met veel liefde schotel ik dit recept van Wouter Udo aan vrienden en familie voor.20130710-212717.jpg

Typisch in de Marokkaanse keuken is het koken met gedroogde vruchten zoals pruimen, abrikozen en vijgen. Vaak wordt het in een stoof gerecht oftewel tajine verwerkt en geserveerd. Niets zo feestelijk als dat mooie puntdeksel oplichten en een pruttelend, kruidig geurend gerecht te onthullen.

Kip-knoflooktajine met kerrie, saffraan en abrikozen

Hoofdgerecht voor 6 personen

  • 4 kipvleugels p.p.
  • 6 of meer ongepelde knoflooktenen
  • 75 g groene olijven zonder pit
  • 6 gedroogde abrikozen in 4-en gesneden
  • 4 blaadjes laurier, peper
  • 2 uien, in halve ringen
  • olijfolie of eendenvet
  • 3/4 el kerrie
  • 1 volle koffielepel kippenbouillonpoeder
  • 2 el abrikozenjam
  • enkele draadjes saffraan geweekt in 2 el witte wijn
  • 3,75 dl droge witte wijn + 2,5 dl water
  • 0,75 dl olijfolie voor over de tajine
  • 1 el peterselie, fijngehakte

Doe in een grote pan de stukken kip, ongepelde tenen knoflook, groene olijven, abrikozen, laurier en peper. Bak in de olie/eendenvet de uiringen en voeg op het laatst kerrie toe. Voeg dan de geweekte saffraan (+wijn waarin die is geweekt), wijn, water, kippenbouillonpoeder en jam toe. Voeg dit bij de kipstukken in de pan en breng aan de kook.

Tajine: stort de inhoud van de pan in een grote tajine of 1 à 2 ovenschalen. Schenk hierover de olijfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 50 minuten in een oven van 170 graden C. Zet daarna de oven op 200 graden C, verwijder het aluminiumfolie en zet de schaal er nog 25 minuten in. Keer de stukken kip als ze te donker dreigen te worden.
Strooi vlak voor het opdienen de gehakte peterselie erover.

Lekker met Turks brood om in de heerlijke saus te dippen en groentecouscous.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: