Weer een bosje kruiden over! Dit keer is het koriander. Wat te doen!
Iedere maand zet ik een delicious. magazine op mijn kookboek standaard van desbetreffende maand. En dat is echt niet altijd een nieuwe versie. Na een jaar abonnement en losse nummers te hebben verzameld, kan ik sommige maanden kiezen uit jaargangen 2009 t/m 2013. En iedere keer blader ik de oude nummers door en merk ik dat er nog steeds recepten in staan die ik graag nog eens zou maken.
Deze mei maand is het de versie van dit jaar, een heerlijk oranje voorjaarsnummer. Laat daar nou een overheerlijk recept in te vinden zijn waar je met hartenlust een bos koriander in kwijt kunt. Dat wordt weer smullen!
Als extra groente bij de maaltijd, maak ik een salade van het restje ijsbergsla en komkommer met een oosterse dressing.
Gebakken rosbief met koriandernoedels
lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen
- 200 g gedroogde brede (rijst)noedels
- 2 el zonnebloemolie of arachide olie
- 200 g rosbief, in dunne reepjes
- 1 bosje koriander, een paar blaadjes apart voor garnering
- 2 el ongezouten pinda’s
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 1 el vissaus
- 1 (bio) limoen, geraspt en geperst
- 30 g geraspte kokos, geroosterd
- 2 el gebakken uitjes
- 1 rode peper, zaad verwijderd, in ringetjes
Voor de salade:
- bladeren ijsbergsla, in stukken gescheurd
dressing: 1 el rijstazijn, 1 tl ketchap manis, 1 tl sesamolie, 1 el arachideolie - 1/2 komkommer, in stukjes
- 1 el pijnboompitten, geroosterd
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af, spoel onder koud water en laat uitlekken.
Pureer de korianderstelen en driekwart van de blaadjes in een keuekenmachine met de pinda’s, suiker, vissaus, 1 el olie en limoenrasp en -sap tot een gladde pasta en breng op smaak met zout en peper.
Meng voor de salade de ijsbergsla met komkommer. Voeg de dressing toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de pijnboompitten over de sla.
Verhit 1 el olie, roerbak de reepjes rosbief ongeveer 1 minuut.
Schep de noedels om met de korianderpasta, het vlees en de kokos. Verdeel over de borden en bestrooi met gebakken uitjes, rode peper en de overige korianderblaadjes. Serveer met de salade.
Bron: delicious. magazine mei 2013
Mijn tips
– De korianderpasta die je over hebt, is een lekker smaakmaker op brood met geitenkaas of ham.
– De pinda’s en kokos had ik niet in huis, maar wel seroendeng. Dat heb ik dan ook gebruikt en het smaakt prima.
– Heb je toch nog koriander over? Kijk hier voor inspiratie en bewaartips.