Een doordeweeks gerecht, dat is deze snelle bonenschotel met worst. Door gebrek aan inspiratie heb ik het bovenste delicious magazine van de stapel gegrist. Ik zocht een makkelijk gerecht waarvan de ingrediënten ook zeker in de supermarkt te krijgen zijn. Dat heeft leuk uitgepakt met deze bonenstoof. Het bord was al bijna leeg toen ik me bedacht dat het misschien de moeite waard is om het te delen op m’n blog.
Wat mij betreft is dit een kookschrift recept en komt het vaker op tafel. Wel bijzonder, dat ik bonen pas sinds een paar jaar eet. Wij kregen dit thuis nooit voorgeschoteld en dan is het toch vaak, wat de boer niet kent, eet hij niet. Blij dat ik nieuwsgierig ben en nieuwe dingen en smaken durf te proberen.
Bonenschotel met worst, oesterzwammen en gremolata
hoofdgerecht (2 personen)
- 2,5 el olijfolie
- 1 prei, in halve ringen
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 150 g oesterzwammen, in stukjes gescheurd
- 1 blik flageolets, afgespoeld
- 125 ml slagroom
- 1/2 el rozemarijn, fijngehakt
- 2 a 4 kruidige worstjes, Spaanse of Toscaanse
- 4 el peterselie
- 1/2 citroen, schil geraspt
Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak hierin op laag vuur de prei met 1/2 teen knoflook 10-12 min. zachtjes zonder dat ze bruin worden. Voeg de oesterzwammen toe en bak op halfhoog vuur kort mee. Voeg de bonen, slagroom en rozemarijn toe.
Breng het mengsel aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Dek de pan af en draai het vuur laag. Stoof de bonenschotel 15 min. zachtjes zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de worstjes rondom goudbruin en gaar in 10 min. Hak voor de gremolata de peterselie en de rest van de knoflook samen fijn, voeg de citroenrasp toe en hak alles nog een beetjes door elkaar. Geef de gremolata er apart in een kommetje bij. Lekker door de bonenstoof.
Bron: delicious. magazine oktober 2011