Eenpansgerecht met kip en truffelaardappel in 2e hands pot

Voor het boodschappen doen, breng ik eerst even die tas met spulletjes die al een paar weken in de gang staat weg. Het leegruimen van weer een verhuisdoos, levert spullen op die nog niet rijp zijn voor de prullenbak. Dan is het mooi dat er initiatieven zijn die zorgen voor een tweede leven van gebruikte goederen. Prima spulletjes voor ’t Goeie doelen winkeltje.

Deze queste heeft alleen wel een groot gevaar…toch weer thuis komen met 2e hands spul. Mijn oog viel op een dekschaal. Zo’n seventies vintage achtige mosterdbruine pot met deksel. Leuk! Daar ga ik vanavond een eenpansgerecht in serveren. Iets met rode wijn is het doel. Lekker warm rood op een winteravond.

De aanblik van de truffelaardappels in de kast, doen mij belanden op een Vlaamse website,  www.schatjesvanpatatjes.be. Alle type bereidingswijze van de truffelaardappel komen hier voorbij. De truffelaardappel met zijn nootachtige smaak, is er een voor fijnproevers. Ik besluit ze lekker boers te koken en ontvellen.

Want mijn zoektocht naar eenpansgerechten met rode wijn, leveren uiteraard diverse stoofpotten op. Maar aangezien ik geen uren de tijd wil nemen, ga ik voor een lekker snelle coq au vin achtig gerecht. Simpel en een beetje boers, zoals een stoof kan zijn.

In rode wijn gestoofde kip
geserveerd met truffelaardappel en bolcourgettes in een 2e hands dekschaal
Hoofdgerecht voor 2 personen

 • 2 kippenbouten20130128-202216.jpg
 • 1 bakje spekblokjes
 • 1,5 rode uien, in partjes
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 100 g kastanje champignons, grote gehalveerd
 • 1 el bloem
 • 1 glas rode wijn
 • half blokje kippenbouillon
 • 1 laurierblad
 • 3 takjes tijm, of wat gedroogde tijm
 • 1 el gehakte peterselie
 • olijfolie
 • truffelaardappel en bolcourgettes voor erbij

Hak de kippenbouten doormidden en wrijf de kippenbouten in met peper en zout.
Bak in een koekenpan met wat olie de spekblokjes ietsje uit en voeg de kipstukken toe. Bak de kippenbouten licht bruin en haal ze uit de pan.

Bak vervolgens de ui, knoflook en champignons tot deze bruinen.
Bestrooi dit mengsel met de bloem en roerbak dit één minuutje. Doe de kippenbouten bij het mengsel en overgiet dit met de rode wijn. Voeg de bouillon met een glas water toe en breng aan de kook. Voeg de overige kruiden toe en laat ongeveer een half uurtje zachtjes stoven met deksel op de pan.

Kook intussen de truffelaardappel gaar en pel deze. Bak de in stukken gesneden courgette in olie.

Nu komt het neer op een beetje vals spelen. Maak er een eenpansgerecht van door de truffelaardappel op de bodem van een dekschaal te schikken met in het midden de courgettes. Schep hier het champignon-ui mengsel op en leg de kipstukken bovenop. Houd het geheel nog even warm in de oven op 100 graden.

Serveer met het deksel op de pot. En met een triomfantelijke armzwaai onthul je het gerecht.
Eet smakelijk!

Bron
Simpel koken

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s