Venkel-bonensoep met worst

venkel-bonensoep met venkelworstIk was geen liefhebber van (witte) bonen. Dat is veranderd door deze soep. Met een beetje smokkelen door de bonen te pureren, levert het een soep op die zelfs bonen haters lekker kunnen vinden. Had ik trouwens al gezegd, soep mét worst!?

En als na zessen de (Italiaanse) delicatesse winkel toch echt gesloten is, vervang je de cannellinibonen door flageolets of witte bonen en de (verse)worstjes stop je zelf vol met venkelzaad.

Venkel-wittebonensoep met finocchiona
hoofdgerecht (4 personen)

  • 25 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote witte ui, fijngesneden
  • 3 venkelknollen, in stukjes, bewaar ’t groen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 laurierblad
  • 1 liter kippen-of groentenbouillon van goede kwaliteit (bio)
  • 2 blikken cannellinibonen à 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 250 g finocchiona (Italiaanse venkelworstjes), in blokjes
  • knapperig brood voor erbij

Verhit de boter en 1 el olijfolie in een grote pan met zware bodem op laag vuur. Voeg als de boter gesmolten is de ui en venkel toe en bak tot de groenten beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook en het laurierblad toe en bak nog 2 min. Schenk de bouillon erbij en breng zachtjes aan de kook. Kook 10 minuten of tot de groenten zacht zijn.

Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de witte bonen toe en warm de soep door. Verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de stukjes worst goudbruin en knapperig. Schep de soep in kommen, voeg de worstjes toe, bestrooi met wat venkelgroen, besprenkel met een flinke scheut olijfolie en serveer met knapperig brood.

Bereiden: ongeveer 25 minuten

Bron: delicious. magazine oktober 2012

Mijn tips
– Maak zelf venkelworst. Snijd gewone saucijzen of verse worst in stukjes. steek enkele venkelzaadjes in ieder stukje worst.
– Vervang cannellini bonen voor witte bonen.
– Pureer de bonen mee voor een dikke stevigere soep. Zo krijg je iedereen aan de bonen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: