Deze herfstige zaterdag vol met huishoudelijkheden en boodschappen, vraagt om een makkelijke maaltijd. Champignons en brood van de markt zijn prima ingrediënten voor een fijn soepje met lekker belegd brood.
Een basisrecept voor paddenstoelensoep, pas je simpel aan naar de ingrediënten die je in huis hebt. Van knoflook, sjalot, champignons, kippenbouillon, gedroogde tijm, witte port, room en zwarte peper komt soep op tafel met stukjes zelf gekweekte shiitake als garnering.
De koelkast biedt leuk beleg voor het pitten en zaden brood: een broodje met zure room, bieslook, geraspte Parmigiano en geroosterde paprika en een broodje truffelmayonaise met heerlijk snijvlees. Smakelijk!
Paddenstoelensoep
(4 personen)
- 500 g paddenstoelenmelange
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 tl verse of gedroogde tijm
- 250 ml witte wijn
- 500 ml kippen- of kruidenbouillon
- 200 ml crème fraîche
Snijd de paddenstoelen in stukjes. Snipper de ui en knoflook en bak deze in een soeppan met de paddenstoelen 5 minuten zachtjes in de olie. Doe de tijm, wijn en bouillon erbij, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de soep 5-7 min. zachtjes doorkoken tot de paddenstoelen zacht zijn. Pureer de soep. Voeg de crème fraîche toe en verwarm nog even goed. Breng op smaak met zout en peper en schep de soep in diepe borden of soepkommen. Lekker met sesamsoepstengels, eventueel omwikkeld met gedroogde ham.
Bron: ah.nl