Met de zomer in je hoofd, laat je je zomaar verleiden tot het in huis halen van overheerlijk zomerfruit: abrikoos, braam, framboos en kersen. De Hollandse kers is al weer bijna out of season. Dus als je deze cheesecake met verse keren wilt maken, wacht dan niet te lang.
Het leuke is dat je makkelijk kan variëren met het soort fruit dat je als topping gebruikt. Zo heb ik met de helft van de ingrediënten twee kleine taartjes gemaakt, een kersen én een abrikozen variant, beide met kersensap. Een plaatje om te zien, nog fijner om in te bijten.
En de taart die je over houdt, neem je de volgende dag mee naar je werk. Mijn collega’s waren weer blij met mijn hobby 🙂
Cheesecake met zomerfruit
gebak of nagerecht(8-12 personen)
- 125 g cruesli
- 125 g maria biscuitjes
- 125 g zachte boter
- 400 g zachte verse roomkaas
- 3 eieren
- 125 ml crème fraîche
- 150 g suiker
- sap en geraspte schil van (liefst biologische) 1 citroen
- 600 g kersen, gewassen, steeltjes eraf
- 4 blaadjes witte gelatine
- 200 ml rode bessensap (of andere rode sap)
- 2 zakjes vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 170°C. Maal de cruesli en koekjes in de keukenmachine fijn. Voeg de boter toe en laat de machine kort draaien tot het goed gemengd is. Haal het deeg uit de machine en druk uit tot een vlakke bodem in een ingevette rechthoekige vorm* met uitneembare bodem van 30 bij 20 cm. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is.
Bak de taartbodem 12 min. voor in de voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur dan naar 150°C.
Meng in een keukenmachine de roomkaas met de eieren, crème fraîche, suiker, citroen-
rasp en -sap. Klop alles tot een glad beslag en schenk dit op de bodem. Plaats de taart
terug in de oven en bak in 40 min. goudbruin en gaar. Ontpit ondertussen de kersen en vang vrijkomend sap in een kom apart op. Laat de taart een uurtje afkoelen op kamertemperatuur. Leg de kersen op de taart.
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng in een steelpan het bessensap en opgevangen kersensap met de vanillesuiker aan de kook, neem van het vuur en los de uitgeknepen gelatineblaadjes erin op. Laat iets afkoelen. Schenk de gelei als het net wat dikker begint te worden over de kersen en zet de kersen-cheesecake in de koeling tot hij helemaal is afgekoeld. Serveer de taart in repen.
Bereiden ± 1 uur / oventijd ± 1 uur / afkoelen 3 uur.
* Bij gebruik van een smallere vorm (12 cm breedte) heb je de helft van de hoeveelheden nodig. Je kunt de taart ook in een springvorm van 22 cm Ø bakken, dan wordt de cheesecake-laag hoger, de baktijd is dan wel ± 15 min. langer.
Bron: Delicious.nl
Mijn tip
Om makkelijk te checken wat de groenten of fruit van het seizoen zijn, maak ik gebruik van de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Deze is ook in als app voor je Iphone verkrijgbaar.