Groene curry met gerookte zalm

En vandaag kwam de zon te voorschijn! Een fijn pittig Oosters gerecht met frisse witte wijn.

Groene curry met gerookte zalm
hoofdgerecht (4-6 personen)

  • 3 citrusblaadjes (djeruk purut)
  • 1 grote, vastkokende aardappel (à 300 g), geschild, in blokjes van 2 cm
  • 3 el Thaise groene currypasta
  • 300 ml kokosmelk
  • 150 g haricots verts of sperziebonen, in stukken van 4 cm
  • 1 el vissaus
  • 1 el lichte sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 2 tl geraspte palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 4 stukken warm gerookte zalm (elk 175 g)
  • pandanrijst voor erbij

Groene curry met gerookte zalmSnijd 1 citrusblad in heel dunne reepjes en houd ze apart. Kook de aardappelblokjes 5 min. voor in een pan met licht gezouten kokend water. Giet ze af.

Verhit een wok of hapjespan op matig vuur. Roerbak de currypasta hierin 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de kokosmelk en de resterende 2 citrusbladeren toe en breng dit aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe, draai het vuur laag en laat 5 min. zachtjes koken. Als de saus te snel indikt, voeg dan een scheut water toe. Voeg de sperziebonen toe en laat nog 2 min. koken. Voeg de vissaus, sojasaus, het limoensap en de suiker toe. Maak de curry op smaak af. In mijn geval betekende dit nog flink suiker toe voegen en room om de vreselijk pittige curry te lijf te gaan.

Verdeel de zalm in kleinere stukken. Schep de stukken zalm er voorzichtig door en verwarm de curry nog 1-2 min., of tot de groenten gaar en de vis warm is.

Strooi het fijngesneden citrusblad erover en serveer hierbij de rijst.

Mijn tip
Omdat ik gedroogde citrus bladeren gebruikte, heb ik dit niet als garnering gebruikt. En ik heb een stuk zalmhaas gebruikt, welke ik kort mee bakte en daarna met het deksel op de pan gaarde.
De eenpersoonsportie in de ietwat grote pan, maakte dat de saus snel indikte. Om verbranding en uitdroging te voorkomen voegde ik steeds scheutjes water toe.

Bron
delicious. agenda 2012

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Terug van weggeweest – 2x delicious! « Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: