Het is lente! En dan kun je opeens weer trek hebben in rosé. Mooi dat het vis woensdag is en de delicious. agenda weer een leuk gerecht heeft met een rosé als wijntip.
Gebakken vis met pittige paprikaboter
hoofdgerecht (4 personen)
- 4 hele (plat)vissen à 350 g, bijv. sliptong
- 2 el olijfolie, plus wat extra om in te vetten
- 1 paprika, geroosterd* (of uit n potje à 280 g, uitgelekt)
- 100 g ongezouten boter
- rasp van 1 biologische citroen, plus 1 el sap
- 2 el koriander, fijngesneden
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet 2 bakplaten in.
Kerf de vissen aan elke kant drie keer in op het dikste gedeelte. Bestrijk ze met de extra olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Bak ze 10-12 min. in de oven of tot ze gaar zijn.
Snijd intussen de paprika fijn en doe deze in een steelpannetje. Voeg 2 el olijfolie, boter, citroenrasp en -sap, koriander, rode peper, knoflook en wat zout en peper toe. Verwarm op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Houd dit warm.
Serveer de vis en sprenkel de pittige paprikaboter erover.
bereiden: 5 min. / oven 15 min.
Wijntip
Droge volle stevige rosé uit Navarra, rioja en Bordeaux-rosé. Wij dronken een rosé uit Tavel.
Een lichte rode Loire-wijn, bijv. bourgueil, of jonge Hongaarse kékfrankos.
Mijn tips
*Je kunt paprika in de oven roosteren, een redelijk tijdrovende klus. Het kan sneller! In de gasvlam! Leg een ovenrooster over de gaspit en leg je paprika er op. Keer ‘m regelmatig tot ie zwart ziet. Laat de paprika afkoelen en pel ‘m.
– In plaats van slibtong, smulde wij van tarbotfilet met huid.
– Serveer er geroerbakte wilde spinazie en couscous bij, geweld in bouillon met wat koriander en citroensap.