Bakken! Een ovenloze vriendin kwam muffins bij me bakken. Ik kon natuurlijk niet achterblijven en dook m’n kast in. Alleen nog tarwemeel en een beetje roggemeel. Wat maak je daar van? Dat is een vraag voor Google. De zoekopdracht “recept roggemeel bloem” leverde me een abrikozen- notenbrood op. Eigenlijk is het meer een koek, zoals een kruidkoek of peperkoek.
In één woord: Jammie! En ik snoep er al de hele week van. Een plak besmeren met geschaafde roomboter… Wie zichzelf niet kietelt lacht nooit!
Dit heb ik uit mijn voorraad gehaald:
- 235 g bloem
- 75 g roggemeel
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 el sinaasappelrasp
- 60 g walnoten, geroosterd en grof gehakt, en een paar hele voor de garnering
- 1 el gehakte hazelnoten
- 1 el geconfijte gember, grof gehakt
- 12 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
- 1 el gewelde rozijnen
- 2 grote eieren
- 185 g bruine suiker
- 90 g gesmolten roomboter
- 125 ml melk
Verwarm de oven op 180 graden.
Vet een brood- of cakeblik in en schudt wat bloem in het blik.
Meng de bloem, het roggemeel, het bakpoeder, het zout, de sinaasappelrasp, de gehakte gember, de stukjes abrikoos, gewelde rozijnen en de gehakte noten in een kom.
Mix in een andere kom de eieren, de gesmolten boter, de bruine suiker en de melk tot een gladde massa. Voeg de mengsels in delen samen en meng alles goed maar niet té stevig.
Doe het deeg in de ingevette en bebloemde bakvorm en maak de bovenkant glad met een vochtige houten lepel. Versier eventueel met een paar achtergehouden walnoten.
Bak het abrikozen-notenbrood ongeveer 55-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Als een er in gestoken satéprikker er droog uitkomt dan is het gaar. Laat 5 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je het brood eruit haalt. Laat verder geheel afkoelen op een rooster.
Bron: Recept Abrikozen/notenbrood.
Mijn tip
Varieer met verschillende noten en gedroogd fruit. De volgende keer gooi ik er dadels in!
Heerlijk zo’n recept wat je kan aanpassen aan de inhoud van je voorraad. Ligt precies in mijn straatje!
LikeLike
Fijn dat ik je heb kunnen inspireren. Ik zie een recept vaak als een richtlijn, het is geen wet. Gewoon proberen!
LikeLike
Ik Kan mij voorstellen dat het lekker is. Ik heb het recept bij mijn “to-do-lijstje” geplaatst.
LikeLike
Leuk! Ben benieuwd wat je er van maakt en of het je ook zo smaakt. Veel bak plezier!
LikeLike