Makkelijk en snel van Frankrijk naar Italië – Bolognese zonder vlees

Leftovercooking time! Van de traditionele Franse runderdaube is wat tomatenpuree, peen en selderij over. Daarbij denk ik aan een kookworkshop in Toscaans Italië voorafgaand aan een huwelijk, gegeven door twee Italiaanse dames. Onze vrijgezellen dames groep kreeg in Italiaans-Engels de klassieke ingrediënten van een tomatensaus voor lasagne gedemonstreerd. Olijfolie en zout zijn me vooral bijgebleven als een rode draad door al het eten. Overigens kregen de heren een dag later een workshop pizza bakken… met veel zout en olijfolie van eigen olijf boomgaard!

Vanavond maakte ik met mijn leftovers en uit voorraad een dergelijke tomatensaus, maar dan met knoflook en zonder vlees en wijn.

Pasta met tomatensaus en kaasPasta tomatensaus en kaas
hoofdgerecht voor 2 personen

  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 ons peen, in kleine blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • half blik tomatenblokjes
  • 1/2 tl bouillonpoeder
  • 140 g volkoren penne
  • olijfolie
  • geraspte grana padano

Kook water voor de pasta. Verhit 2 el olie (of meer) en fruit de knoflook en ui. Voeg na 3 minuten de selderij en wortel toe en bak nog 5 minuten. Doe de tomatenpuree en -blokjes erbij samen met bouillonpoeder en eventueel extra water. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. In de tussentijd kook je de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Rasp de Grana Padano. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en serveer deze met de tomatensaus en kaas. Besprenkel met extra vierge olijfolie.

Tip
– voor de wat zoetere Hollandse smaak, voeg je een tl suiker toe.

 

Een gedachte over “Makkelijk en snel van Frankrijk naar Italië – Bolognese zonder vlees

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s