Taart van zoete aardappel en salie

Je laat je telefoon even onbewaakt op tafel liggen en voor je het weet gaat iemand anders ermee aan de haal. Toen we nog een simpele telefoon hadden, waarbij sms-en het meest ingewikkelde was van het hele toestel, vooral die T9, maakte je je al vreselijke zorgen over die stukjes schunnige tekst die je nieuwe liefde je sms’te. Maar met de komst van de smartfoon heb je veel meer om je zorgen over te maken…

zoete aardappeltaart met salieIn mijn geval bladerde mijn zusje door mijn foto albums… Nee, helaas, geen confronterend materiaal, maar bij dit plaatje vroeg ze wel gelijk ‘Wasda? Sieht gut aus!’
Zus, bij deze!

Taart van zoete aardappel en salie
(4-6 personen)

  • 250 g kruimeldeeg of korstdeeg (200 g bloem, 100 g boter, 1 dl ijswater, zout)
  • 750 g zoete aardappel
  • 1 bekertje zure room
  • 3 eieren
  • 2 el gehakte salie, eventueel extra blaadjes voor garnering
  • 1 el honing
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl geraspte nootmuskaat

Korstdeeg: zorg voor koude producten, een koude omgeving en koude handen. Koude boter en overige ingrediënten met 2 messen mengen. Deeg snel tot een bal vormen en 30 minuten laten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Deeg vouwen en rollen, herhaal dit meerdere keren. Uitrollen tot een lap van 3 mm. Leg het deeg in een taartvorm van 24 cm en zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de geschilde zoete aardappelen gaar, giet af en pureer ze met zure room in de keukenmachine. Roer er de eieren, salie, honing, komijn, nootmuskaat en peper door. Schep het mengsel in de deegvorm en bestrooi met extra salieblaadjes. Bak de taart in 35 minuten goudgeel. Laat 5 minuten staan, snijd de taart in stukken en serveer warm of koud.

Zoete aardappel, oranje, bataatTips:

  1. Snel korstdeeg: korstdeeg is kant-en-klaar te krijgen bij een groothandel. Als alternatief kan je hartige taart deeg van Koopmans gebruiken. Hier vind je een Q&A over korstdeeg.
  2. Voeg naar smaak verse of gedroogde kruiden toe aan het korstdeeg.
  3. Gebruik in plaats van een keukenmachine een stamper of pureeknijper. Een staafmixer is ook een optie.
Bron recept: kookboek uit de keuken van mijn tante in België.
Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Paarse bataat met kikkerwten | Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: