Een vraag van een tweep ‘hoe maak jij je soep kruidig oosters?’, deed mij terugdenken aan een bloemkoolsoep die ik eerder dit jaar maakte. Op zich is bloemkool een groente, waar ik persoonlijk niet veel aan vind, maar in deze soep… Jammie!
Bloemkoolsoep met indiase specerijen
(6 personen)
- 1 tl komijnzaad
- 2 tl korianderzaad
- 1 rode ui, genipperd
- 1 grote groene chilipeper, zaadjes verwijderd, gehakt
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el gemalen geelwortel (kurkuma of kunjit)
- 1 bloemkool (1,2 kg), grof gehakt
- 3 rijpe tomaten, gehakt
- 1,5 l groenten- of kippenbouillon
- middelgrote aardappelen (300 g), geschild en in grove stukken
- 200 g panier of tufu, in blokjes
- gehakte koriander (garnering)
- 3 el extra vierge olijfolie gemengd met 1 tl gedroogde chilivlokken, (garnering)
Rooster het komijn- en korianderzaad een paar tellen in een droge verhitte koekenpan tot de geuren vrijkomen. Neem uit de pan en maal fijn in een vijzel.
Doe de ui, groene chilipeper en 1 el olijfolie en wat zout in een grote pan op middelhoog vuur en bak 5 min. of tot de ui doorzichtig is. Voeg het geelwortelpoeder toe en bak 2 min. Voeg de bloemkool, tomaten, bouillon en aardappelen toe en breng aan de kook. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de paneer toe en bak 1-2 min. aan elke kant of tot de paneer goudbruin is. Zet weg.
Pureer de soep met staafmixer of in keukenmachine glad. Breng op smaak met zwarte peper. Garneer met gehakte koriander, de paneer en besprenkel met de olijfolie met chilivlokken.
Tip: bloemkool is het hele jaar door te krijgen van volle grond uit Nederland en omringende landen. Van november t/m maart is de bloemkool uit Frankrijk het meest klimaatvriendelijk. Bron: groente & fruit kalender
Bron recept: delicious. magazine mei 2009, een recept van Bill Granger
2 gedachtes over “Bloemkoolsoep met indiase specerijen”