Paarse bataat met kikkerwten

Al ruim een week ligt een paarse bataat te wachten in de la op een moment van inspiratie. De bataat, ook wel zoete aardappel genoemd, doet zelf vrij weinig. Wachten in de la bij samen met enkele aardperen en aardappels op een bereidingsproces is het enige.  Paarse bataat met kikkererwten

Bataat, rare naam eigenlijk. Blijkt dat de Spanjaardenen Portugezen het knolgewas ontdekte en het “batatas” of “betatas” noemden. Klinkt bijna als patatjes!! Maar een gewone aardappel is het toch echt niet.

De zoete aardappel, die komt wel vaker voorbij in recepten. Meestal in de oranje of witte variant. Een recept wat ik ooit met oranje bataat, kikkererwten en koriander maakte, heeft geleid in samenspraak met de ingrediënten aanwezig in mijn voorraad en koelkast tot dit lekkere hapje.

Recept Paarse bataat met kikkererwten, chorizo en geitenkaas

Hoofdgerecht (2 personen)

  • 125 g chorizo worst, in blokjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 (paarse) bataat, geschild en in blokjes
  • enkele aardperen (optioneel), schoongemaakt en in stukjes
  • 1/4 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl gemalen koriander
  • 1/4 liter kippenbouillon
  • 1 blik kikkerwerten (a 400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • zachte geitenkaas

Bak de stukjes chorizo op laag vuur uit. Haal ze uit de pan en houd apart. Bak in het chorizo vet de ui enkele minuten. Voeg vervolgens de bataat en aardpeer toe en schep 1 a 2 minuten met de komijn en koriander. Voeg nu de bouillon toe en laat het geheel met het deksel (schuin) op de pan koken, tot de aardappel en aardpeer gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Voeg op het laatste moment de kikkererwten toe en verwarm zonder deksel. Het is mooi als het vocht nu verdampt is. Serveer het gerecht met de chorizo en verbrokkel de geitenkaas erover.

Eet smakelijk!

Andere gerechten met zoete aardappel of bataat
Zoete aardappel taart met salie
Rundvleestajine met zoete aardappel

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s