Bobotie met appel

Appels op de fruitschaal, ze liggen er regelmatig om als tussendoortje te eten. Maar nu ligt er een hele berg! Te veel om slechts 1 per dag te eten. Het eerste idee was om een deel door de sapcentrifuge te gooien. Nu staat de sapcentrifuge weggestopt in de kast en is het er gewoon niet van gekomen.

Appelmoes in de maak

Appelmoes in de maak

Appel kun je natuurlijk heel goed in zoete gerechten verwerken. Maar in ons dagelijkse eetpatroon staat een appelflap of Tarte Tatin niet op het menu. Appelmoes wil nog wel eens voorbijkomen of stukjes appel in een tonijnsalade. Een hoofdmaaltijd staat dagelijks op het menu en een gerecht met appel zou zomaar hete bliksem kunnen zijn of Kip Madras. Uiteindelijk is deze heerlijke Bobotie van Koken met Karin op tafel gekomen.

Recept – Bobotie met appelBobotie met gele rijst en sugar snaps

Hoofdgerecht 4 personen

  • 300 g rundergehakt
  • 1 grote zoetzure appel of 2 kleintjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, gehakt
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 1 oude of gedroogde lichtbruine boterham
  • 1 volle el abrikozenjam
  • 1/2 citroen, geraspt en geperst
  • 1 el azijn
  • 1 el pittige kerriepoeder of kerrie met wat chilipoeder
  • scheutje plantaardige olie
  • 1 groot ei
  • 2 el melk
  • gele rijst en sugar snaps

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verhit olie in een braadpan en fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op laag vuur. Verwijder intussen de korst van de boterham en verkruimel het brood. Schil de appel en rasp grof.

Voeg de appel met de kerrie toe in de pan en schep kort om. Voeg het gehakt en de broodkruim toe. Bak het op hoog vuur al omscheppend rul. Haal de pan van het vuur en roer er de citroen -rasp, -sap, azijn, jam, flink zout en versgemalen peper door.

Vet vier kookringen (7cm doorsnee, 4,5 cm hoog) in met boter en zet in een ingevette ovenschaal of braadslee. Vul ze tot 1/2 cm onder de rand met het gehakt en duw goed aan. Zet ze 10 minuten in de oven.

Klop intussen het ei met de melk los en voeg zout en peper toe. Giet dit na die 10 minuten bovenop het gehakt en zet de schaal opnieuw 10 minuten in de oven, tot het ei gestold is.

Schap de ringen met een platte spatel op de borden en verwijder de ringen. Serveer met sugar snaps en gele rijst met rozijnen.

Gele rijst met rozijnen maak je door tijdens het koken kurkuma en blanke rozijnen toe te voegen.

Bron: Koken met Karin [zónder pakjes & zakjes]

Andere recepten met appel
Knolselderijsoep met appel
– Stamppot met zuurkool, appel en chorizo

Advertenties
Een reactie plaatsen

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: