Klassieke Toscaanse lasagne – met een restje groente

LasagneIn de uitdaging van Kliek&Co om geen eetbaar voedsel te verspillen, verwerk ik vandaag een paar champignons, een plukje spinazie, rucola en wijn in een klassieke lasagne. De champignons en wijn gaan door de gehaktsaus en de spinazie vormt een laagje in de lasagne. De rucola fungeert als het zogenaamde ‘bedje’ bij het serveren.

Dit recept komt van twee Italiaanse dames uit Zuid Toscane. Zij maakte de lasagne volgens onderstaand recept, net als deze Tiramisu.

Een leuke tip die ik van ons mam kreeg; top de lasagne af met een bol mozzarella. 

Lasagne

gehaktsaus
lasagnebladen
bechamel
parmezaanse kaas

Ragu’ di carneGehaktsaus

 • 3 wortels
 • 1 kg gehakt (70% rund en 30% varken)
 • 1 ui
 • 700 g tomatensaus (gepureerde tomaten uit fles/pakje)
 • 1 glas (witte) wijn
 • 100 ml olijfolie extra vierge
 • sellerie, 3 takjes (kruid)

Hak de ui, wortels en sellerie samen fijn. Doe de olie en groenten in de pan en bak 3 min. (de groente zwemt in de olie). Voeg het vlees toe met wat zout en peper. Bak het vlees rul. Voeg de wijn toe en laat deze helemaal door ’t vlees opnemen / droog koken. Vervolgens voeg je de tomatensaus toe met een scheut water (verpakking uitspoelen). Laat deze op laag vuur ongeveer 1 uur koken met het deksel op de pan.

Pastadeeg

 • 300 g pastabloem (durum tarwe, grano duro)
 • 3 eieren
 • flinke snuf zout
 • pastamachine

Meng de ingrediënten en kneed het tot een glad deeg. Laat het deeg minimaal 15 minuten afgedekt rusten.
Voor het kneden steeds wat bloem op het werkblad strooien. Kneed het deeg kort en deel het in kleine porties. Kneed de kleine porties tot ’t aanvoelt als een ‘babyhuidje’. Rol ’t deeg met een deegroller iets plat en haal ‘t 1 maal door de pastamachine (grootste stand) en laat kort rusten. Snijd de plakken eventueel in tweeën en haal ze door de machine op een steeds kleinere stand (± 4 keer). Afhankelijk van de machine is 8 de laatste stand. Laat de lappen pasta drogen.

opgerolde pastaWanneer je lasagneplakken maakt, hoeft het deeg niet ver in te drogen. Je snijdt het deeg in plakken en kook het met zout ongeveer in 2 minuten gaar. Haal de lasagne uit ’t water en leg ze in koud water. Daarna de lasagnebladeren laten uitlekken op een schone theedoek.

Voor het snijden van tagliatelle kan gebruik worden gemaakt van de pastamachine. Een andere optie is de licht gedroogde pastalappen op te rollen en er met de hand dunne repen van snijden. Rol de reepjes af en leg ze uit op een schaal/dienblad om verder te drogen.

Bechamelsaus

 • 50 g boter
 • 50 g bloem
 • ½ liter melk
 • geraspte nootmuskaat

Smelt de boter, voeg de bloem toe en de nootmuskaat. Meng het geheel (wordt geen vaste klont). Laat ‘t 1 a 2 minuten koken en voeg de melk toe. Meng het tot ’t een mooie ‘massa’ (creamy) is en laat 2 a 3 minuten doorkoken. Let op, het is nu een dunne saus. Schakel de warmtebron uit en laat de saus even staan zodat deze indikt.

Maak de lasagne

Gebruik voor het maken van de lasagne een rechthoekige ovenschaal. Verdeel over de bodem van de schaal een schep bechamel en een schep vleessaus en meng de sausen. Leg hier een laag lasagnevellen op. Wederom beide sausen op de lasagnebladen scheppen en mengen. Strooi ietsje parmezaanse kaas erover en dek af met lasagnevellen. Maak 4 lagen lasagne en eindig met kaas.
Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten op 200° C.

Advertentie

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s