De aardappels beginnen uitschieters te vertonen en zijn nog prima geschikt voor een puree of stamppot.
Zoals we hem vroeger thuis ook geserveerd kregen, maak ik vandaag zuurkoolschotel uit de oven. Het is een ontzettend simpel gerecht waar je makkelijk mee kunt variëren.
Dit is het basis recept, zoals ons mam ‘m maakt en ik ‘m dus het lekkerst vindt. Heel puur en het best als je de schotel een dag van te voren maakt. En lekker met een verse worst en jus.
Zuurkoolschotel uit de oven
Hoofdgerecht (4 personen)
- 750 g kruimig aardappels
- melk en roomboter voor de puree
- 500 g zuurkool naturel
- paneermeel
- extra roomboter
- peper en zout
Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met zoveel roomboter en melk, tot je een smeuïge massa krijgt.
Smoor de zuurkool in 5 à 10 minuten gaar in een bodempje water, met het deksel op pan. Giet de zuurkool af.
Verwarm de oven op 200 graden. Vet in de tussentijd een ovenschaal in met boter. Meng de gare groenten met elkaar tot een stamppot en verdeel dit in de ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en strooi hier paneermeel over. Verdeel kleine blokjes roomboter over de ovenschaal en bak de schotel 20 à 30 minuten.
Serveer de ovenschotel met verse worst en jus.
Hoe eet jij je zuurkool het liefst? Laat het weten in een reactie hieronder.
Tips
– Heb je een portie over? In de koelkast is het nog 2 dagen houdbaar of vries het in.
– Fruit doet het goed bij zuurkool, zoals ananas, appel of druiven.
– Bouw de schotel op in laagjes: uitgebakken spekjes, zuurkool, plakjes tomaat, aardappelpuree, rookworst
Bekijk ook zuurkoolstamppot met feta.