Tiramisù classico en tiramisu met banaan

Tiramisu_classicoGeen leftovercooking dit keer, maar gewoon een lekker toetje voor in je kookschrift. Dit tiramisu recept komt van 2 Toscaanse dames en is super simpel en overheerlijk! Dat is het fijne aan de Italiaanse keuken, makkelijk en lekker, zolang je maar verse en goede producten gebruikt.

Belangrijk bij de bereiding van dit nagerecht is dat je de verse eieren op kamertemperatuur klopt in een schone, vetvrije en droge kom (geen plastic). En een hele goede sterke espresso of koffie geeft uiteindelijk de smaak aan de tiramisu.

Tiramisu

nagerecht voor 4-6 personen

  • ruim 1 pak lange vingers
  • 250 g mascarpone
  • 2 eieren
  • 2 el suiker
  • cacaopoeder (ongezoet) om te bestrooien
  • banaan in plakjes, (optioneel) voor op de bodem en top
  • rechthoekig schaal

Scheid de eieren. Klop het eiwit stijf en zo ook het eigeel met de suiker tot deze schuimig is. Meng de mascarpone door het eigeel tot een gladde massa en spatel in delen het eiwit er luchtig doorheen. Doe de koffie in een diep bord of schaaltje waar je de lange vingers door kunt halen.

Voor de tiramisu gebruik je een vierkante of rechthoekige (oven)schaal. Start de opbouw van de tiramisu met een heel dun laagje mascarpone mengsel op de bodem, eventueel gevolgd door een laagje banaan. Leg hier de lange vingers op, nadat je ze voldoende koffie hebt laten opnemen (ze mogen niet uit elkaar vallen). Dek de laag lange vingers af met de helft van het mascarpone mengsel. Leg nog een laag in koffie gedrenkte lange vingers hierop, afgedekt met de rest van het mascarpone mengsel, eventueel gevolgd door een laagje banaan. Zet ‘m minimaal een half uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.

Strooi vlak voor het serveren de cacao met een zeef (bolzeef of theezeefje) over het geheel.

Tips
– Mocht je alcohol (amaretto, Tia Maria, Marsala) toe willen voegen, meng deze dan met de koffie.
– Liever geen rauwe eieren? Gepasteuriseerd eiwit en eigeel koop je bij een groothandel zoals Makro of Sligro.
Of gebruik slagroom in plaats van eieren zoals in de recept van Allerhande.
– Varieer de topping bijvoorbeeld met chocolade schaafsel en frambozen.

Gerelateerde berichten
pastasaus van dezelfde Toscaanse dames
Romige yoghurt met honing (mascarpone)
Wortelsoep met basilicum en croutons van het kapje (mascarpone)
Pastinaak stamppot met zalm (mascarpone)

Een gedachte over “Tiramisù classico en tiramisu met banaan

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s