De lekkerste gehaktbal wint in Delft!

In 2011 gaf iemand zijn mening over voedsel en beweerde betreffend gerecht het beste te kunnen bereiden. Laat maar zien! Zo is het 015 Contest festijn begonnen, met mensen die commentaar durven te leveren én er ook nog op acteren. Daar houd ik van!

De winnende gehaktballen

En het is weer gebeurd. Na mijn bewering en het bewijs dat ik de lekkerste citroentaart kon maken ben ik de uitdaging aangegaan om de lekkerste gehaktbal te maken.

Wat staat er op het spel: een beker, het schortje, de eer, je naam gegraveerd op het bord in Bierhuis de Klomp.
Wat is de inzet? Avonden oefenen, proeven, een kritisch testpanel samenstellen, het web afstruinen naar recepten, anderen vragen hoe ze hun bal het liefst hebben of gewoon vertrouwen op m’n aloude bal met dat ene geheime ingrediënt.

De uitdaging is mooi! Het beste recept vinden en de mooiste ingrediënten shoppen is net zo leuk als winkelen voor kleding en accessoires is voor veel vrouwen.

Al snel vind ik een recept wat mijn aandacht trekt door de kerrie die erin gebruikt wordt. Met slechts een paar kleine aanpassingen is dit het winnende recept geworden.

De lekkerste gehaktbal

voor 12 kleine of 8 grotere ballen

  • 500 g biologisch rundergehakt van Hoeve Biesland
  • 2 sneetjes (oud) brood, wit of licht bruin
  • 4 el melk
  • 1 ei
  • 1 ui, gesnipperd
  • zout
  • 1,5 el grove mosterd
  • gemalen peper
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • nootmuskaat
  • 2 el ketjap manis
  • paneermeel
  • 50 g boter om in te bakken
  • 1/4 tl foelie
  • 1 pot vleesfond (380 ml)
  • 2 el bloem

Bereiden
Snijd de korsten van het brood en versnipper het brood met een mes, vingers of in de keukenmachine. Doe de melk bij het brood. Prak er het ei doorheen. Versnipper de ui en fruit de snippers kort aan in wat boter. Kneed gehakt, broodmengsel, gefruite uisnippers, cayennepeper, ketjap, mosterd, kerriepoeder, peper, zout en nootmuskaat tot een egale massa. Draai 12 ballen van van ca. 60 g (ca. 5 cm.). Haal deze door het paneermeel, zodat de hele bal bedekt is met een laagje. Laat dit minimaal een half uur in de koelkast rusten. Verhit de boter in een grote braadpan en braad de ballen rondom bruin aan op laag vuur. Bak de ballen langzaam gaar en keer regelmatig. Haal de ballen uit de pan. Giet vervolgens de vleesfond erbij, samen met 1/4 tl foelie en roer het vet en de aanbaksels los. Bind de saus met wat bloem en leg de ballen terug in de jus. Serveer evt. met grove mosterd.

Mijn volgende uitdaging is wat pittiger: Spaanse kaastortilla…

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Oud nieuws is meest populair | Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: