Pruimenjam met steranijs

De pruimentijd vliegt voorbij. Dus grijp je kans nu het nog net kan.

20130924-083805.jpgIk had laatst het geluk dat een vriendin emmers vol rode pruimen met zoet sappige geel vruchtvlees had. Diverse pruimentaarten had ze er al van gemaakt en ik zag mijn kans schoon om er jam van te maken. Een recept wat ik van een prachtige dame heb gehad, tijdens een kookvakantie in Frankrijk.

Het recept bestaat vooral uit de ingrediënten. De hoeveelheden bestaan uit losse pols werk. Wel heb ik ontdekt, dat je voorzichtig moet zijn de steranijs, een handvol is net teveel, tenzij je steranijsjam nastreeft.

Pruimenjam met steranijs
20130915-153433.jpg

  • 2,5 kg pruimen
  • 1,5 kg geleisuiker
  • 4 steranijs
  • sap van 1 citroen
  • kardemom
  • 2 el gembersiroop
  • 2 kaneelstokjes

20130915-153424.jpg
Pruimen wassen, eventueel zonder schil, pit eruit. Breng in een ruime pan de vruchten aan de kook met het sap van een halve citroen. Voeg de kardemom, gembernat, steranijs en kaneel toe. Laat ongeveer een half uur zachtjes koken en roer af en toe door. Voeg de (gelei)suiker toe en verwarm tot deze de juiste consistentie heeft. Test dit door een lepel jam op een ijskoud bordje (uit de vriezer) te scheppen. Stolt het goed, haal de pan dan van het vuur. De jam is klaar voor gebruik of om te wecken.
Wist je dat je heel makkelijk jam kunt inmaken met behulp van je vaatwasmachine?

20130915-152445.jpg

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s