De winnende citroentaart

Het is gelukt! “Eeuwige roem op het 015-contest bord EN het hilarische schortje”, zoals aangekondigd door Bierhuis de Klomp. Ik heb de winnares van de 015_contest Pindasoep uitgedaagd om de lekkerste citroentaart te presenteren.

citroentaart ingrediënten

citroentaart ingrediënten

Eén van mijn eerste recepten op leftovercooking is de overheerlijk Torta al Limone. Met dit recept ben ik verder gaan experimenteren en ik heb de bodem aangepast en een topping toegevoegd. Deze topping is overigens het resultaat van de eiwit leftovers van het deeg. Het blijkt het winnende recept te zijn. Niet onbelangrijk is het te vermelden, dat ik een zeer waardige tegenstandster had. Petra bakte een overheerlijke cheesecake variatie met tijm. Bedankt voor de uitdaging!

De winnende citroentaart

Deeg voor de bodem

 • 250 g bloem
 • 125 g boter, op kamertemperatuur
 • 65 g poedersuiker, gezeefd
 • 2 eierdooiers, bewaar het eiwit voor de topping
 • Zout
 • 2 koekje Bastogne, fijngestampt

Vulling

 • 10 eieren
 • 400 g fijne kristalsuiker
 • 250 ml slagroom
 • 250 ml citroensap, ongeveer 4 grote citroenen*
 • 2 biologische citroenen, schil geraspt

Topping

 • 2 eiwitten, over van het deeg
 • 65 g poedersuiker
 • Snufje zout
 • 1/2 limoen, uitgeperst, ongeveer 20 ml
 • 10 ml limoncello

Extra benodigdheden

 • boter om in te vetten
 • springvorm 24 cm
 • gasbrander
 • bakpapier en aluminiumfolie

Meng voor het deeg de bloem, stukjes boter, poedersuiker, koekkruim, een flinke snuf zout en de eierdooiers met de hand op je werkblad of in een kom. Eventueel met een mixer in een hoge kom mengen met de hand tot een gladde bal kneden. Verpak het deeg in plastic folie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 Graden C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en wanden met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg door het stukje bij beetje met je vingers te verdelen en uit te drukken over de vorm. Let op, niet te dik in hoek van de bodem en de rand. Prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem. Leg een vel aluminiumfolie op het deeg en tegen de wand, druk het ligt aan en bak de bodem 10 minuten. Neem het folie eraf en bak de bodem nog 10 minuten tot deze mooi goudgeel (niet bruin) gekleurd is. Neem de vorm uit de oven en schakel ‘m terug naar 135 graden.
Mix voor de vulling intussen de eieren en suiker tot het volume is verdubbeld en het mengsel lichtgeel is van kleur. Voeg beetje bij beetje room, citroensap en -rasp toe. Schrik niet, de vulling stort in en wordt ‘waterig’.
Schenk de vulling in de bodem en bak nog 60-70 minuten in de oven totdat de vulling niet meer wiebelt.**

Voor de topping klop je de eiwitten in een schone vetvrije kom (au-bain-marie, bij 50 – 60 graden stijf kloppen) stijf tot pieken. Voeg in delen de suiker en t sap toe en mix goed. Verdeel het schuim over de taart en brand af met een gasbrander.
Laat de taart afkoelen en bewaar in de koelkast.

*eventueel aan te vullen met limoncello.
** eventueel 5 à 10 minuten voor de eindtijd de taart uit de oven halen en de merengue erover verdelen. Bak de taart verder af tot de topping licht bruin kleurt.

5 gedachtes over “De winnende citroentaart

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s