Kleine wellingtons van gehakt met mosterdcrème

wellingtons van gehaktDit gerecht is een verassing! Een prachtig pakketje met heerlijk gekruid gehakt. Eigenlijk is het een ingepakte gehaktbal of gehaktbrood. Het bladerdeeg maakt het extra feestelijk. Een prima gerecht voor kerstdiner! En ook nog goed voor te bereiden.

Het mooie was dat ik alleen het gehakt, de crème fraîche en de spinazie vers gehaald heb. Aangezien ik niet alle exacte ingrediënten in huis had, heb ik hier en daar wat vervangen. Onderaan deze post vinden jullie mijn tips.

Kleine Wellingtons met mosterdcrème
hoofdgerecht (4 personen)

  • 600 g mager rundergehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 el rozemarijnnaaldjes
  • 35 g vers broodkruim + extra voor het bestrooien
  • 2 tl worcestershiresaus
  • 1 el gedroogd eekhoorntjesbrood, gehakt
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 95 g grove mosterd
  • 8 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • bloem, voor het bestuiven
  • 8 dunne plakken prosciuttoham
  • 200 g crème fraîche of zure room
  • geroerbakte spinazie voor erbij

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Meng gehakt, ui, knoflook, tomatenpuree, kruiden, broodkruim, worcestershiresaus, paddenstoel, driekwart van de eieren en 2,5 el mosterd in een kom door elkaar met zout en peper naar smaak. Verdeel het gehakt mengsel in 4 porties, vorm ze tot dikke rollen en zet apart.

Leg steeds 1,5 vel bladerdeeg op elkaar en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een vel ter breedte van de gehaktrollen, doe dit 4x. Beleg elk deegvel met 2 plakken prosciutto en bestrooi met extra broodkruim. Leg de gehaktrollen op de deegvellen. Vouw het deeg over de rol, maak de naden dicht en leg ze met de naad onder op de bakplaat.

Snijd de rest van het bladerdeeg in repen van 1 cm en gebruik ze om de Wellingtons te decoreren met een ruitpatroon. Bestrijk met de rest van het eimengsel en bak 20-30 minuten in de oven goudbruin. Laat 5 min rusten.

Meng de rest van de mosterd door de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Serveer de Wellingtons met mosterdcrèmefraîche en spinazie.

Bron: delicious. magazine november 2011

Mijn tips

Dit gerecht maakte ik voor 2 personen met 300 gram gehakt. Het was echt een flinke portie, de volgende keer zal ik 100 gram gehakt per persoon als maat nemen. Hieronder staan de alternatieven die ik voor een aantal ingrediënten gebruikte.

tomatenpuree tomatentapenade
rozemarijn → gedroogd is ook prima
broodkruim → paneermeel
proscuittoham → bacon

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Bladerdeeg over? Bak een perenflap of kaasbroodje | Leftovercooking

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: