Gebakken visfilet met warme tartaarsaus

Deze hadden jullie nog tegoed. Op onze woensdag ‘visdag’, komt er altijd een stuk verse vis voorbij. Omdat we niet zo’n hoge pet op hebben van de lokale visboer, halen we meestal een mooie moot bij de de visafdeling van de Makro. Op zoek naar een fijn stuk witvis met vel, gaf de visboer Dorade mee.

Dit keer hebben we weer een delicious. agenda recept gemaakt. Hier en daar is het aangepast aan de voorraadkast. Die tips lees je aan het eind van het recept. Wel ben ik nu nieuwsgierig naar de smaak van moutazijn. Het blijkt een diepe, karamelachtige smaak aan de saus mee te geven.

Gebakken visfilet met warme tartaarsaus
hoofdgerecht (4 personen)

  • 2 el olijfoliefish & chips
  • 8 stukken witvisfilet met vel maar zonder graten
  • 150 ml mayonaise
  • 3 el slagroom
  • 80 ml moutazijn*, plus wat extra voor erbij
  • 1 el fijngesneden augurkjes
  • 1 el fijngesneden verse dragon
  • 1 el fijngesneden verse bladpeterselie, plus wat extra ter garnering
  • ovengebakken frites, voor erbij

Verhit de olie in een grote koeknpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bestrooi de visfilets met wat zout en peper, leg ze in de pan en bak ze aan elke kant 2 min., of tot ze gaar zijn en een knapperig vel hebben. Schep ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie (in de oven) terwijl je de tartaarsaus maakt.

Schenk bijna alle olie uit de pan. Voeg de mayonaise, room, azijn en augurk toe en roer 1-2 min. om de saus te laten doorwarmen. Neem de pan van het vuur en roer de dragon en peterselie door de saus.

Verdeel de vis en frites over de borden en schep de tartaarsaus erover. Strooi er wat zout, peper en extra peterselie over. Geef er extra moutazijn bij om over de frites te sprenkelen.

Bereiden: ongeveer 10 minuten.

*Moutazijn, malt vinegar, is verkrijgbaar bij (Engelse) delicatessenwinkels, zoals Meeuwig & Zn in Amsterdam. Vervang eventueel met witte wijn azijn.

wijntip
Kruidige frisse aromatische witte wijn: furmint uit Slovenië of grüner veltliner uit Oostenrijk.

Mijn tips
Natuurlijk kan je 1 visfilet per persoon gebruiken! Zelf heb ik voldoende aan 100 a 125 gram. Mijn vriend krijgt altijd het grotere stuk a 150 g. Verder zijn niet alle ingrediënten even makkelijk te verkrijgen. In lijn van de smaken vond ik de volgende vervangers in mijn kast:
– In plaats van moutazijn gebruikte ik dragon azijn.
– Verse dragon was niet voor handen. Gedroogde kervel was mijn antwoord.
– Geen slagroom, maar direct beschikbare kookroom is in de saus beland.

Wat vind jij?