Ballenbad – gerookte gehaktballen met gnocchi

Uit een erfenis van 2,5 meter kookboek heb ik een paar boekjes geconfisqueerd. Het zijn allemaal boekjes met recepten per ingrediënt. Ideaal om op het leftovercooking concept toe te passen. Mijn leftover product is in dit geval aardappels. En daar kan je verdomd veel kanten mee op; soep, salade, gnocchi, ovenschotel, curry, rösti, patat, stamppot, soufflé en aardappeltaart. Nu nog op zoek naar inspiratie om een keuze te maken.

Sinds een week is mijn keukengerei uitgebreid met een heuse rookoven. Die moet getest worden! Vrienden van mij hebben zijn ervaren rokers en gaven me een receptenboek mee ‘Gerookte lekkernijen’. Daarbij spraken ze hun enthousiasme uit over het roken van zalm en gehaktballetjes.

Een thema is in zicht! Inspiratie… ballen! Met een half pond gehakt uit de vriezer en wat aardappels, maakte ik uiteindelijk een ballenbad. Aardappel-spinaziegnocchi en gerookte gehaktballetjes in tomatensaus.

Gerookte gehaktballetjes

  • 250 g gemengd gehaktgerookte gehaktballetjes
  • 1/2 ei
  • 1/2 tl geraspte gemberwortel
  • 1/2 el droge sherry
  • 1/2 el ketjap manis
  • 1 el gehakte peterselie
  • 2 el paneermeel
  • zout, peper
  • mespunt sambal
  • sesamolie
  • 1 el zonnebloemolie (eventueel uit de pot zongedroogde tomaatjes)
Meng door het gehakt het ei en de rest van de ingrediënten, behalve de oliën, en vorm er balletjes van. Laat ze even opstijven in de koelkast. Bestrijk ze met sesamolie en vet ook het rooster van de rookoven in met de sesamolie. Rook de balletjes 10 minuten. Laat ze afkoelen in de rookoven en bak ze in de zonnebloemolie in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
De balletje zijn warm en koud heerlijk! Het is dus een geweldige borrelhap op een feestje.
Bron: Cecile Thijssen, Gerookte lekkernijen. Bijzondere recepten voor de rookoven (Kosmos, Utrecht/Antwerpen, 2008, 18de druk, ISBN 9789021543048)

2 gedachtes over “Ballenbad – gerookte gehaktballen met gnocchi

Wat vind jij?