Port, polenta en paddenstoelen

Tijdens het testen van de slim koken app, stuit ik met de zoekterm koriander op een recept: lamsvlees met koriander. Nu had ik een tijdje terug een etentje waar ik niet alle lamskoteletten heb gebruikt. Fijn, dat haal ik uit de vriezer. Nu iets erbij verzinnen. Bij m’n voorraad ‘droge koolhydraten’ zie ik polenta ai porcini die ik in Italië heb gekocht. Nu nog een recept erbij googelen en het avondeten is bedacht.

De google machine levert met de zoekterm ‘polenta met paddenstoelen’ een recept op van Roos Ouwehand.

Lamsvlees en polenta

Haar recept heb ik aangepast naar wat ik in huis heb.

Polenta

Voor 2 à 3 personen

  • 125 g  polenta
  • 250 g kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen
  • 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
  • paar takjes tijm
  • 1 flinke knoflookteen, gehakt
  • witte port
  • geraspte Pecorino
  • bouillonblokje (kip/groente)

Week de gedroogde paddenstoelen in warm water tot ze zacht zijn en snijd ze fijn. Snijd de paddenstoelen grof en hak de knoflookteen klein. Verhit olie en boter in een koekenpan. Bak de paddenstoelen en voeg op t laatst de knoflook, uitgeknepen ‘gedroogde’ paddenstoelen, tijm en peper toe. Schenk er een scheut port over en verwarm nog kort.

Intussen verwarm je water, bouillon en weekvocht van de paddenstoelen (totaal 750 ml). Als het water kookt, voeg je de polenta onder constant roeren toe. Draai het vuur laag en blijf roeren. Let op, want de kokende polenta kan flink spatten! De pap dikt in en na een paar minuten is deze gaar. Proef of de polenta zacht is. Schenk de polenta in een ovenschaal, verdeel de paddenstoelen erover en bestrooi met geraspte kaas.

Je kan de polenta nog 20 minuten bakken in de oven op 180 graden, maar hij is ook nu al lekker en goed te eten.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s