Yes!!! De boys eten spruitjes! Ik ben zelf fan van spruiten, maar kinderen zijn dat zelden… De vuurdoop is geslaagd met deze spruitjes ovenschotel. De appel en kerrie maken er echt comfort food van.
De halve zak spruitjes die nog in de koelkast lag was tevens aanleiding voor de eerste keer spruitjes voor de kinderen (bijna 1,5 en 3 jaar). Heb je nog wat oud brood, dan kun je dat ook in dit recept kwijt.
Spruitjesschotel met appel, hazelnoten en puree
hoofdgerecht (4 personen)
- 1 kg kruimige aardappels, geschild
- 150 ml melk
- 2 el roomboter
- 750 g spruiten, schoongemaakt
- 2 el olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 400 g rundergehakt (bio)
- 1,5 el kerriepoeder (mild)
- 2 goudrenetten, geschild en in blokjes
- 100 g hazelnoten, grof gehakt
- oud brood kruim of paneermeel, tijm en olijfolie
Snijd de aardappels in gelijke stukken. Zet ze op met een laagje water en zout en breng aan de kook, draai het vuur op zijn laagst en kook de aardappels afgedekt in 20 minuten gaar. Giet het kookvocht af en stamp de aardappels tot een grove puree. Roer op het vuur de melk en boter door de puree en warm nog kort mee. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Halveer ondertussen de spruiten en kook in ruim water met zout in 5 min. beetgaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwarm de olie in een ruime koekenpan op laag tot middelhoog vuur en bak de uien zachtjes 5-8 min. zonder dat ze kleuren. Voeg het gehakt toe en bak het op hoger vuur in enkele minuten rul en gaar. Voeg het kerriepoeder en peper naar smaak toe. Schep de spruiten, appel en noten erdoor.
Verdeel het gehakt-spruitjesmengsel over een ovenschotel. Schep de puree er bovenop. Voor een geurig en krokant bovenlaagje meng je broodkruim van 2 sneetjes met 2 el olijfolie en 1,5 tl tijm. Verspreid dit over de puree. Zet de ovenschaal op het rooster in het midden van de oven en bak in 20 – 25 min. goudbruin.
Bron: deliciousmagazine november 2011