Appelplaatkoek

Nomnomnom! Dat is lekker! Knapperig en smeuïg komt dit appelgebak heerlijk geurend uit de oven. Deze lekkernij proefde ik eerder dit jaar tijdens Carnaval. Mijn tante had een plaat vol van deze koek gebakken voor de hele gekostumeerde familie.

Ideaal dus als traktatie voor een grote groep collega’s of voor je bezoek. Nu liet mijn tante al weten dat ze het recept van ons mam heeft gekregen. Bij navraag reageert ons mam met “Oeh, ik weet niet of ik dat nog heb, ik vraag het aan mijn collega…”

Wat ik vervolgens in mijn inbox aantref, spreekt boekdelen. Een kopie van een kleurig uitgelopen recept. Het kan niet anders dan dat dit vaak gebruikt is.

Recepten met vlekken zijn vaak de beste. Heb jij ook niet diverse pagina’s uit kookboeken of -schriften vol met vlekken, passend bij de ingrediënten op desbetreffende pagina?

Bij deze de onbevlekte versie van het recept. Overigens heb ik de amandelessence weggelaten. Dat is niet mijn smaak en dus heb ik dat niet in huis. Ik wil nog een keer variant maken met walnotenolie die ik wel in huis heb. Geen idee of dat gaat lukken.

recept appelplaatkoek

Appelplaatkoek

gebak van 30 x 40 cm of 48 stuks van 5 x 5 cm

Ingrediënten

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g havermout
  • 500 g bruine basterdsuiker
  • 400 g gesmolten boter
  • 1 mespuntje zout
  • 1,5 kg goudrenetten
  • flinke handvol rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 a 2 el citroensap
  • 75 g amandelschaafsel

Extra: groot bakblik of bakplaat bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bereiding

Meng zelfrijzend bakmeel, havermout, suiker en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het mengsel en giet hier de gesmolten boter in. Meng met een mixer met deeghaken het geheel tot het homogeen en rul is. Vet het bakblik in. Neem een kwart van het mengsel en spreid de rest gelijkmatig over de bodem van het bakblik. Druk het mengsel aan.

Appelvulling

Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Rasp de appels grof of snijd ze in dunne plakjes. Meng de kaneel, citroensap en rozijnen door de appels. Verdeel het appelmengsel over de deeglaag en druk aan, zodat een gelijkmatige laag ontstaat.

Verspreid het overige deegmengsel gelijkmatig over de appellaag. Strooi er wat geschaafde amandelen overheen. Druk nu ook deze laag aan. Bak de koek 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s