Deze hemelse modder staat al jaren in mijn kookschrift. De rozemarijn en het zeezout maken dit toetje zo bijzonder.
Chocolademousse met rozemarijn
- 150 ml melk
- 1 takje verse rozemarijn, naaldjes gerist
- 200 g extra pure chocolade (minimaal 70% cacao), in kleine stukjes
- 250 ml slagroom
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 tl grof zeezout
Breng de melk met enkele naaldjes rozemarijn aan de kook. Draai het vuur uit en laat het mengsel even staan. Smelt de chocolade au bain marie of op een snellere manier in 2 min. in de magnetron op vol vermogen. Is de chocolade niet helemaal gesmolten, verwarm dan nog een (aantal) keer op dezelfde stand 20 sec. Vergeet niet de chocolade door te roeren.
Zeef de naaldjes uit de melk en laat de melk op laag vuur lauwwarm worden. Roer de gesmolten chocolade erdoor. Zet de pan in een bak met ijskoud water en laat het chocolademengsel afkoelen en dik en lobbig worden. Dit duurt ca. 15 min. Klop de slagroom bijna stijf met de suiker en een mespunt gewoon zout. Schep in gedeelten door het chocolademengsel. Verdeel over 4 schaaltjes en strijk de bovenkant glad. Leg er enkele korrels zeezout en 2 naaldjes rozemarijn op en laat de mousse een uur in de koelkast opstijven.
Bron: Allerhande 2006