Vandaag deel ik een recept voor in het kookschrift. Alles wat meer dan één keer gemaakt wordt, hoort hier in thuis. Het is niet echt leftovercooking, hoewel we alles behalve de vis, olijven en munt nog in huis hebben. Dit recept hebben we eerder al getest op onze ‘vis woensdag’ en is de moeite waard om nogmaals te maken en van te smikkelen.
Je ziet dit gerecht ook wel terug komen op de menukaart van Italiaanse restaurants als Trota in verde (forel in het groen) of Pesci al forno (vis uit de oven).
Vis uit de oven op Italiaanse wijze
hoofdgerecht (4 personen)
- 800 g krielaardappeltjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 30 g ontpitte kalamata olijven
- 2 stevige hele witvissen à 500 g
bijvoorbeeld zeebaars of (zalm)forel
salsa verde
- 40 g bladpeterselie
- 24 g muntblaadjes
- 2 el kleine gezouten kappertjes, afgespoeld
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 el dijonmosterd
- 1 el witte wijnazijn
- 150 ml extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de krieltjes in gezouten water voor op matig vuur gedurende 8 minuten. Giet ze af en laat wat afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de salsa verde in een keukenmachine of gebruik een staafmixer en pureer ze tot een glad mengsel. Voeg wat zout en peper toe.
Snijd de krieltjes doormidden en schep ze om met 2 el olijfolie en wat zout en peper. Leg ze op een bakplaat en rooster ze 15 min. Voeg de olijven toe en zet ze nog 5 min. in de oven, of tot de krieltjes goudbruin kleuren en de olijven warm zijn.
Snijd intussen met een scherp mes de vinnen van de vis en kerf de zijkanten driemaal in. Houd 2 el van de salsa verde apart en wrijf de vis in met de rest van de saus. Leg de vis op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en bak 10-15 min. of tot ze gaar zijn. Verdeel de rest van de salsa verde over de krieltjes en serveer ze bij de vis.
Mijn tips
Uiteraard kun je flexibel zijn met de ingrediënten. Zo had ik nog krulpeterselie liggen en rode aardappels ‘la cherie’. Een Franse toevoeging die het misschien wel beter doet dan het krieltje.
De verse kruiden die je over hebt, kun je prima bewaren.
Bron: delicious. agenda 2013