Nooit gedacht dat ik iets met witte bonen zou maken, laat staan eten. Toch probeer ik het, een bonensoep. Deze soep is met de krokante toast en extra smaken van rozemarijn en extra vierge olijfolie, zeker de moeite waard. Maar bonensoep op zichzelf… laat maar…
Wittebonensoep met parmezaantoast
hoofdgerecht (2-3 personen)
- 1 el extra vergine olijfolie
- 10 g boter
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 2 blikken cannellini0- of witte bonen, à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 1/2 liter kippenbouillon
- extra vergine olijfolie
- rozemarijnnaaldjes
- Parmezaantoast en/of krokant gebakken spek voor erbij
Verhit de olie en boter in een (soep) pan op het vuur. Voeg als de boter gesmolten is de uien met de knoflook en 0,5 tl zout toe. Smoor ze tot ze glazig zijn. Voeg de bonen en kippenbouillon toe, draai het vuur laag en laat de soep 10 min. trekken.
Pureer de soep in een keukenmachine of blender of met een staafmixer. Schep in kommen, sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met rozemarijn en versgemalen zwarte peper.
Serveer hierbij parmezaantoast en voeg eventueel knapperig gebakken spek toe.
Bereiden: ongeveer 25 min.
Parmezaantoast
- 30 ml extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 pistoletje
- 25 g fijngeraspte Parmezaanse kaas of Grano Padano
Verwarm de oven op 200 graden.
Pureer in een kleine blender of vijzel de olie met knoflook tot een glad mengsel.
Snijd het stokbrood in dunne sneetjes. Leg ze op een bakplaat en/of bakpapier. Kwast ze in met de knoflookolie. Bestrooi ze met flink zout en peper en strooi de Parmezaanse kaas erover. Bak ze 15 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer ze op kamertemperatuur bij de wittebonensoep.
Bereiden: ongeveer 10 min. / oven 15 min.
Een gedachte over “Winterkost! Witte bonensoep met parmezaantoast”