Deze salade gaat prima vooraf aan een kliekje stevige witte bonensoep. Mijn versie is anders uitgepakt dan bijgaand recept, want ik had geen zin om nog de kou in te gaan voor boodschappen. De leftovercooking versie van recept 3 uit de delicious. agenda 2012 bevat: rucola, prosciutto, blokjes geitenkaas met fenegriek, hüttenkäse en een dressing van citroenolie, witte wijnazijn en vijgenbalsamico.
Het originele recept ziet er als volgt uit:
Salade met vijgen, geitenkaas en prosciutto
voorgerecht (6 personen)
- 12 gemarineerde kleine vijgen op siroop (250 ml), gehalveerd, plus 2 el siroop. (of verse vijgen)
- 250 g gemengde jonge slablaadjes (bijv. little gem, radicchio en rucola)
- 125 ml citroendressing
- 6 plakjes prosciutto
- 100 g jonge geitenkaas
citroendressing
- 3/4 el witte wijnazijn
- 3/4 el droge witte wijn
- 1 el citroensap
- 60 ml zonnebloemolie
- 60 ml extra vergine olijfolie
Meng azijn, wijn en citroensap in een kom. Roer er in een dunne straal de zonnebloemolie en de olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.
Doe de vijgen samen met de slablaadjes in een grote kom. Schep ze om met de dressing en vijgensiroop en voeg wat zout en peper toe. Schik de sla en vijgen op een schaal, verdeel de plakjes ham en brokjes geitenkaas erover en serveer.
Bereiden ongeveer 10 min.