Kruiden – dat smaakt!

Over smaak valt niet te twisten. Vanmiddag genoot ik van de smaak van koriander. Tegelijkertijd denkt menigeen ‘gatver, koriander smaakt naar zeep!’ Ik zou zo graag het plezier van de smaak met ze delen. Maar kun je iemands smaak veranderen?

Een trukendoos open trekken met verschillende bereidingswijzen en iemand onderwerpen aan de een proeverij van iets wat hij of zij niet lekker vindt… lijkt me verspilde energie. Het gerucht gaat ook dat eens in de zeven jaar je smaak verandert. Waar het op neer komt, is dat smaak (in de mond wel te verstaan!) gedurende je leven afneemt. Kinderen proeven vaak nog zo veel en duidelijk de bittere smaak van bijvoorbeeld spruitjes of koffie. En een paar jaar later smullen ze er van.

Boterham met roomkaas, koriander en pompoenpitten

Voordat ik er erg in had, nam ik een hap.

Tips
Maar goed, ik wil eigenlijk gewoon wat tips delen voor het verwerken en bewaren van verse kruiden die je wél lekker vindt. Die bos koriander die ik dit weekend kocht voor garnering van een Thaise pompoensoep verdient het namelijk niet om in de kliko te verdwijnen. Dus heb ik vanmiddag koriander over de roomkaas op mijn brood gestrooid. Heerlijk!

Pesto of vriezer
Ik heb nog even overwogen om er een koriander pesto van te maken, maar bij gebrek aan parmezaan achtige kaas, gaat de rest gehakt en wel de vriezer in. Vergeet niet de kruiden te labelen. Zeker als ze gehakt zijn, is op het eerste gezicht niet goed te zien wat je in je handen hebt.

Heb je de kruiden toch nog nodig de komende dagen? Mijn ervaring is het dat ze in de koelkast langer goed blijven als je ze in wat keukenpapier bewaart.

gehakte selderij uit de vriezer

Label je gehakte kruiden!

Drogen
Een andere optie om kruiden te bewaren, is ze drogen. Betreft het een kruid wat je niet vaak gebruikt, dan is dit aan te raden. Bind ze op en hang ze op een donkere droge plek te drogen. Ze zijn goed droog op het moment dat ze makkelijk kruimelen. Verpulver ze en bewaar ze in een potje (bewaar kleine potjes waar jam, kappertjes oid in zat). Vaak veel lekkerder dan de potjes uit de supermarkt.

Meer weten?
Het voedingscentrum geeft uitgebreide informatie over kruiden, hoe ze te kweken en bewaren.

9 gedachtes over “Kruiden – dat smaakt!

  1. heleen zegt:

    Soms kun je mensen wel over halen om iets te proberen. ” Lust ik niet” en niet kunnen uitleggen waarom, betekent bij mij dat je opnieuw moet proeven en omschrijven wat je niet lekker vind. Vaak valt de smaak dan toch eigenlijk wel mee.

    Like

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s