Hoe beoordeel je of een gerecht goed is? Voor de periodieke 015 contest is mij gevraagd plaats te nemen in de vakjury. Met alle liefde en plezier kom ik proeven, ruiken en oordelen. Oordelen is immers een mening over iets vormen, in dit geval op basis van mijn eigen smaak.
Beoordelen zou me niet goed af gaan, aangezien ik nog nooit pindasoep heb gegeten. Een fijne ongezouten mening is wat de deelnemers kunnen verwachten.
Twee ‘koks’ nemen het tegen elkaar op. De één heeft de winnaar van de vorige contest uitgedaagd om de lekkerste pindasoep te maken. Dit inspireerde mij om ook eens pindasoep te maken. Ik had het namelijk nog nooit gegeten. Ik ben zoiezo niet zo’n grote pinda consumeerder. Pindakaas smeer ik nooit op mijn brood en er moet heel wat gebeuren, wil ik saté bestellen. Om toch enig idee te krijgen bij de smaak van pindasoep, maak ik er een naar een recept van een van mijn favoriete sites.
De soep op zich, daar is niet zo veel aan, maar de toevoegingen van paksoi en cashews maakt t leuk. Ow, en de volgende keer pas ik de tip van een van de contest deelnemers toe en voeg iets meer pindakaas toe om ‘m te binden.
Pindasoep met paksoi en cashewnoten
6 personen
- 3 el (arachide)olie
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 stuk van 2 cm gemberwortel, fijngesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 1¼ l kippenbouillon (van 2 tabletten)
- 150 g pindakaas
- 2 el ketjap manis
- sambal badjak of oelek
- 40 g cashewnoten (gezouten of ongezouten), gehalveerd
- 1 tl chili-olie
- ½ tl gemalen komijnzaad
- 1 kleine paksoi, in dunne reepjes
- 2 tl vissaus
Verhit 2 el van de olie in een soeppan en fruit hierin op laag vuur de knoflook, gemberwortel en ui ± 5 min. Voeg de bouillon, pindakaas en ketjap toe en breng de soep al roerend aan de kook. Laat de soep ± 5 min. zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer glad en breng op smaak met zout, peper en sambal.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Roer intussen in een kommetje de chili-olie, het komijnzaad en wat zout (alleen bij ongezouten noten) door elkaar en schep de warme noten erdoor.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak hierin de paksoi tot deze geslonken is en breng op smaak met de vissaus.
Schep de pindasoep in 4 borden, verdeel de paksoi erover en bestrooi met de gekruide cashewnoten. Lekker met donkerbruin stokbrood en kroepoek.
Bron:
Delicious.nl
Ik ben dol op Pindasoep. En meestal maak ik ‘m zo: http://www.iamcookingwithlove.nl/hoofdgerecht/heerlijke-pindasoep/ Heeeel veel succes met jureren! 🙂
LikeLike
Dank je voor t recept. Het jureren is inmiddels achter de rug en de zoetere Surinaamse variant heeft t van de pittige op basis van lamsbouillon gewonnen. En ik geloof dat ik vaker pindasoep ga eten 🙂 #lekker
LikeLike
Leuk zeg zo’n jureer dagje. Lekker happen en proeven. Ja een goede pindasoep moet in je vaste repertoire! haha.
LikeLike